Een Turkse militair bij de luchthaven in Istanbul
NOS Nieuws

'Uit deze aanslag blijkt weer dat terroristen overal kunnen toeslaan'

De aanslag op de luchthaven in Istanbul wordt door internationale media in één adem genoemd met de aanslagen in Brussel en Parijs. Opnieuw ontploften er bommen op een plek waar veel mensen bij elkaar komen. "Het is bijna onmogelijk om dit soort openbare ruimtes te beschermen tegen terroristische aanslagen", zegt correspondent Sander van Hoorn.

Gisteravond kwamen op het vliegveld zeker 41 mensen om het leven toen drie terroristen het vuur openden op beveiligers en zich vervolgens opbliezen. De aanslagplegers waren met een taxi naar het vliegveld gereden. Een van de terroristen slaagde erin om een hal op de luchthaven binnen te dringen.

Ook bij de aanslag op het vliegveld Zaventem bij Brussel in november bliezen terroristen zich op in een hal op de luchthaven en ook toen kwamen zij aan met een taxi. Daarnaast ging er een bom af in de metro. In totaal vielen er zeker dertig doden en raakten ruim 200 gewonden. De Turkse krant Daily Sabah spreekt dan ook van een "aanslag in de stijl van Brussel".

Op 13 november waren er in Parijs verschillende aanslagen, onder meer in de Bataclan-concertzaal en bij het Stade de France. In totaal vielen er 129 doden.

Uit deze aanslag in Istanbul blijkt opnieuw dat terroristen overal kunnen toeslaan.

Correspondent Sander van Hoorn

Britse media als The Guardian en de BBC schrijven over de zoveelste aanval op een 'soft target'. Dat zijn plekken waar veel mensen bij elkaar komen zoals winkelcentra of concertzalen. Ook de luchthaven Atatürk, een van de drukste vliegvelden van Europa, is zo'n soft target, zegt Van Hoorn.

Volgens de correspondent zijn dit soort openbare ruimtes vaak doelwit voor terroristen, die op deze manier zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken. "Uit deze aanslag in Istanbul blijkt opnieuw dat terroristen overal kunnen toeslaan", zegt hij.

Eerste beelden na explosies op luchthaven Istanbul

Dat werd ook benadrukt door de Turkse president Erdogan. "Deze bommen hadden op ieder vliegveld ter wereld kunnen exploderen. Terreurorganisaties maken geen onderscheid tussen Istanbul en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago, Antalya en Rome."

De Turkse premier Yildirim voegde eraan toe dat er met de beveiliging van het vliegveld niets mis is. Terrorismedeskundige Quirine Eijkman vindt ook niet dat het Turkse veiligheidspersoneel schuld draagt. "Ik denk niet dat de beveiliging heeft gehaperd. Het blijkt ook in andere landen erg lastig om vliegvelden goed te beschermen."

We hebben een hoge prijs moeten betalen.

De Turkse president Erdogan

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel en Parijs werd kort na de aanvallen opgeëist door IS. Experts zeggen echter dat IS de verantwoordelijkheid voor aanslagen in Turkije meestal niet opeist.

Maar volgens de Turkse regering is het duidelijk dat IS het brein achter de aanslag is. Ook de Verenigde Staten zeggen dat IS-strijders de luchthaven hebben aangevallen. De aanval voldoet volgens de Amerikanen aan dezelfde kenmerken als de aanslag in Brussel.

Turkije heeft laten weten wraak te zullen nemen. "We hebben een hoge prijs moeten betalen", zei Erdogan. "Maar Turkije heeft genoeg kracht en doorzettingsvermogen om de strijd tegen het terrorisme te winnen."

'Ik ben bang om buiten te zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl