Paspoortcontrole bij Schiphol
NOS Nieuws

Den Haag en Berlijn: niet zwichten voor Turkse druk

Turkije kan de EU geen eenzijdige deadlines opleggen voor het schrappen van de visumplicht, hebben Nederland en Duitsland verklaard. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken laat via Twitter weten dat Turkije aan zet is om te voldoen aan de voorwaarden voor het vrij reizen van Turkse staatsburgers in de Europese Unie. Aan de criteria wordt niet getornd, aldus Koenders.

Ook Duitsland is onaangenaam getroffen door de waarschuwing van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu dat Turkije niet langer vluchtelingen uit Griekenland terugneemt, als het visumvrij reizen op zich laat wachten.

Duitsland en de EU moeten zich "in geen geval laten chanteren door Turkije", zei vice-bondskanselier Gabriel vanmorgen. Het ligt aan Turkije zelf of het visumvrij reizen kan worden ingevoerd, voegde hij eraan toe.

Anti-terreurwetten

De Europese Commissie houdt de visumplicht in stand, omdat Turkije nog niet aan alle 72 voorwaarden voor liberalisatie heeft voldaan. Zo eist Brussel dat de anti-terreurwetten in Turkije worden aangepast, zodat ze niet gebruikt kunnen worden tegen politieke tegenstanders en journalisten.

Na de verijdelde coup tegen president Erdogan en de daaropvolgende arrestatiegolf in Turkije zijn in de EU de twijfels over visumvrij reizen toegenomen. Zo zei Gabriel ook dat "een land dat de herinvoering van de doodstraf overweegt, zich op zo'n grote afstand van Europa plaatst dat alle toetredingsonderhandelingen uiteindelijk overbodig worden".

Na de couppoging heeft Erdogan gezegd dat het Turkse volk de doodstraf terug wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl