Turkije dreigt opnieuw vluchtelingenakkoord op te zeggen

Turkije zet extra druk op de Europese Unie om nu snel te regelen dat Turken zonder visum naar Europa kunnen reizen. Als er niet snel een datum voor dat visumvrij reizen wordt vastgelegd, zegt Turkije het vluchtelingenakkoord op, zegt minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in een Duitse krant.

In dat akkoord, dat in maart werd gesloten, zegde Turkije toe meer werk te maken van het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. Daar stelde de EU miljarden tegenover en beloofde dat er visumvrij reizen voor Turken komt.

"De maatregel heeft effect, want door onze ingrijpende maatregelen komen er veel minder vluchtelingen naar Europa", zei Cavusoglu tegen de Frankfurter Algemeine Zeitung.

In januari en februari kwamen er volgens de krant dagelijks bijna 2000 vluchtelingen en migranten aan op Griekse eilanden. In juni was dat gedaald tot zo'n 50 migranten per dag. Ook de sluiting van de zogenoemde Balkanroute heeft bijgedragen aan de afname.

Ernstige waarschuwing

Dat Turkije zijn afspraken met succes nakomt, betekent dat de EU nu ook over de brug moet komen, vindt Cavusoglu. Zo niet, dan zegt Turkije het vluchtelingenverdrag op. De Turkse minister wil niet van een dreigement spreken, maar wel van een ernstige waarschuwing van Ankara.

"De Turkse regering verwacht een concrete datum voor het visumvrij reizen. Het kan begin oktober of half oktober ingaan, maar we verwachten nu echt een datum", zegt Cavusoglu.

Het is niet voor het eerst dat Turkije dreigt de samenwerking met de EU in de vluchtelingencrisis te staken. Dat gebeurde eerder toen de EU kritiek had op zaken als de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Ook werd geëist dat vergaande anti-terreurwetten zouden worden aangepast aan de Europese standaard.

Oktober

Als Turkije aan alle 72 voorwaarden uit het vluchtelingenakkoord heeft voldaan, moeten zowel de EU-lidstaten als het Europees Parlement nog instemmen met het visumvrij reizen. Dat proces is op zijn vroegst in oktober afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl