Onder de demonstranten waren veel Erdogan-aanhangers
NOS Nieuws

Ankara eist opheldering van Berlijn over verbieden Erdogan-speech

Turkije heeft de Duitse ambassadeur op het matje geroepen. Ankara wil opheldering van Berlijn omdat president Erdogan gisteren bij een manifestatie van Turkse Duitsers in Keulen niet mocht spreken via een live-videoverbinding, de rechter had dat verboden.

Een woordvoerder van Erdogan noemde het verbod, bekrachtigd door het Duitse constitutionele hof, onacceptabel. Ankara eist een "bevredigende verklaring".

De manifestatie in Keulen was tegen de mislukte staatsgreep van twee weken geleden. Er waren 30.000 tot 40.000 mensen op de been, onder wie veel aanhangers van Erdogan. Ook waren er verscheidene tegendemonstraties. Er waren zo'n 2700 politieagenten ingezet en de binnenstad was afgegrendeld. Het protest verliep vreedzaam.

Vandaag is Turkije sterker dan voor 15 juli.

President Erdogan in een verklaring aan de betogers in Keulen

Bij het protest werd nog wel een schriftelijke boodschap van Erdogan voorgelezen. De Turkse president loofde de Turkse bevolking, die zich had verzet tegen de coup van twee weken geleden. Ook bedankt hij de Turkse gemeenschap in Duitsland, omdat ze zo massaal de straat op gegaan waren. "Vandaag is Turkije sterker dan voor 15 juli."

Omdat de Duitse ambassadeur in Turkije op vakantie is, zal diens vervanger uitleg geven over het Duitse standpunt.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat dergelijke verzoeken om uitleg heel gangbaar zijn in het diplomatieke verkeer. Ankara's reactie moet volgens een woordvoerder niet gezien worden als een reprimande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl