De politie in Keulen staat op scherp
NOS Nieuws

Binnenstad Keulen afgesloten in afwachting van Turkse demonstratie

De binnenstad van de West-Duitse stad Keulen is hermetisch afgesloten. De wegen zijn dicht en auto's worden tegengehouden, zegt verslaggever Marc Hamer. "Er heerst een gespannen stilte in de stad."

Vanmiddag is er een grote manifestatie in de stad. Naar verwachting gaan 30.000 mensen de straat op om tegen de coup in Turkije te demonstreren.

Turkse demonstranten in Keulen verwacht

Hamer vertelt dat het erg rustig is in de stad. "Er lopen toeristen die wat verdwaasd om zich heen kijken en denken 'wat is hier aan de hand'."

Een grote politiemacht maakt dat er een gespannen sfeer hangt, vertelt Hamer. Er zijn 2700 agenten ingezet om de orde te bewaken. Niet alleen wegen, maar ook bruggen zijn afgesloten door groot materieel.

"Er zijn vandaag 2700 agenten op de been"

"De politie heeft een heel zware opgave. Er worden misschien wel meer dan 30.000 mensen verwacht. En naast de demonstratie, zijn er ook nog meerdere tegendemonstraties. Je merkt dat de politie gespannen is", zegt Hamer.

Gisteren besloot het Duitse grondwettelijke hof dat president Erdogan niet op een groot scherm de menigte mag toespreken. Dat verhoogt de spanning voor de politie. "Als Erdogan met een live-verbinding toch spreekt, moet de bijeenkomst worden beëindigd", zegt Hamer. "Ga daar maar eens aanstaan als politie."

De demonstratie staat gepland voor 15.00 uur.

Een brug richting de demonstratie is afgesloten door onder andere een wagen met een waterkanon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl