Rellen in Jerevan van 30 juli
NOS Nieuws

Armeens politiebureau al twee weken bezet en elke dag protesten

In de hoofdstad van Armenië zijn tientallen betogers gewond geraakt bij een anti-regeringsdemonstratie. Sinds een gewapende groep op 17 juli een politiebureau in de hoofdstad Jerevan bestormde en bezet houdt, zijn er vrijwel elke avond protesten.

De demonstranten volgen de oproep van de gijzelnemers op in actie te komen tegen de regering. Er heerst al langere tijd politieke onvrede in het land.

Er gingen vannacht ruim 4000 mensen in Jerevan de straat op om te protesteren tegen president Sarkisian. De politie greep in toen de demonstranten in de buurt kwamen van het nog altijd bezette politiebureau.

Journalisten mishandeld

Bij de confrontatie tussen agenten en burgers raakten zeker zeventig mensen gewond. Ook zou een aantal journalisten zijn mishandeld en werd een camera van een van hen vernield. Over het aantal opgepakte demonstranten lopen de cijfers uiteen, van enkele tientallen tot meer dan 150.

Explosies en knallen in hoofdstad Armenië

De directe aanleiding voor de protesten is de gijzeling op het politiebureau. Bij de bestorming van het gebouw, nu bijna twee weken geleden, werd een agent doodgeschoten, vier agenten raakten gewond. Sindsdien heeft de groep van ongeveer dertig gijzelnemers zich verschanst in het pand. Enkelen van hen hebben schotwonden opgelopen; de autoriteiten hebben scherpschutters ingezet.

Langslepend conflict

De groep die het bureau bezet houdt eist de vrijlating van oppositieleider Jirair Sefilian. Hij is in Armenië bekend als een veteraan uit de strijd om de regio Nagorno-Karabach. Sinds 1988 strijden Armenië en buurland Azerbeidzjan over dat gebied.

Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach is een enclave in Azerbeidzjan, waarvan de bevolking in meerderheid van Armeense afkomst is. Ondanks een wapenstilstand uit 1994 vallen er jaarlijks doden. Zo kwam het in april nog tot fatale vuurgevechten tussen de twee landen.

Sefilian is onder meer kritisch over het beleid van president Sarkisian ten aanzien van Nagorno-Karabach. Hij vindt dat Armenië geen enkele militaire concessies moet doen.

In juni werd de veteraan opgepakt vanwege wapenbezit. Volgens de regering was Sefilian van plan overheidsgebouwen in te nemen en op te roepen tot massaprotesten.

Recent massaprotest in Jerevan na de bezetting van het politiebureau

De gijzelnemers hebben dit plan alsnog uitgevoerd. De gijzelingsactie gaat gepaard met protesten in het hele land.

Corruptie

Het is het vierde massaprotest in Jerevan sinds 2013. Elke zomer kwamen demonstranten in actie tegen het beleid van de president. Het land in de Kaukasus kampt met corruptie en economische problemen. In de 25 jaar dat het land onafhankelijk is, zouden ruim 600.000 Armeniërs zijn geëmigreerd.

"Mensen zijn tegen Sarkisian, maar ze kunnen niets doen", zegt een Armeniër via Facebook tegen de NOS. Hij wenst anoniem te blijven: "Als je een stap onderneemt, word je meteen gearresteerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl