Eurocommissaris Pierre Moscovici
NOS Nieuws

Toch geen boetes voor Spanje en Portugal

Spanje en Portugal krijgen toch geen boete van de Europese Commissie. Beide landen hebben de begrotingsregels van de EU overtreden, maar de Commissie annuleert de boete.

Volgens Eurocommissaris Moscovici heeft het geven van boetes nu geen zin, omdat Spanje en Portugal hun begrotingen net weer enigszins op orde hebben. In het verleden zijn er fouten gemaakt, zegt hij, maar nu telt de toekomst.

"Als we wel boetes hadden gegeven, dan had dat het verleden niet veranderd. Ze waren moeilijk te begrijpen geweest voor de mensen in Spanje en Portugal die de laatste jaren juist heel veel hebben ingeleverd. We moeten nu naar de toekomst kijken."

2 miljard

Eerder deze maand besloot de Europese Commissie dat Spanje en Portugal de begrotingsregels hebben overtreden, maar toen werd daarbij nog geen strafmaat genoemd. De maximale boete die Portugal kon krijgen was zo’n 200 miljoen euro, voor Spanje was dat 2 miljard euro.

Het was de eerste keer dat er een procedure werd gestart tegen een land dat de begrotingsregels overtreedt. De Europese Commissie kreeg de afgelopen jaren veel kritiek, omdat landen die de regels overtraden nooit boetes kregen. Die kritiek zal na de beslissing om geen boetes aan Spanje en Portugal te geven, alleen maar toenemen.

Beide landen zijn nog niet helemaal uit de problemen. De Europese Commissie draagt ze op nu wel snel extra maatregelen te nemen om alsnog het tekort onder de 3 procent te krijgen. Ook kunnen Europese subsidies nog worden ingetrokken, omdat Spanje en Portugal zich de afgelopen jaren niet aan de regels hebben gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl