Eurocommissaris Pierre Moscovici
NOS Nieuws

Europese Commissie: straf voor Portugal en Spanje

Spanje en Portugal moeten worden bestraft omdat ze zich niet aan de Europese begrotingsregels houden. Dat vindt de Europese Commissie. Het is voor het eerst sinds de invoering van de euro dat de commissie landen wil straffen, omdat ze de begrotingsregels overtreden.

Welke straf de landen krijgen is nog niet duidelijk. Eerst moeten de Europese ministers van Financiën beslissen of ze het met de Europese Commissie eens zijn.

In mei werden Spanje en Portugal al gewaarschuwd door eurocommissaris Moscovici. Hun begrotingstekorten zijn veel hoger dan de landen met Brussel hadden afgesproken. Toen vond Moscovici het nog niet het juiste moment voor boetes of andere straffen. Hij wilde de campagne voor de Spaanse verkiezingen niet verstoren. Nu die verkiezingen zijn geweest, komt de straf alsnog.

Forse druk

Commissaris Moscovici staat onder grote druk om de begrotingsregels streng toe te passen. Spanje en Portugal waren al verschillende keren gewaarschuwd. Met name de Noord-Europese landen vinden dat de regels alleen geloofwaardig blijven als er een keer straf wordt uitgedeeld.

Maar of Spanje en Portugal daadwerkelijk straf krijgen, blijft de vraag. Wellicht worden de landen in bescherming genomen door de ministers van Financiën van de Zuid-Europese landen. Die zien het liefst een soepele omgang met de regels. Ook Italië en Frankrijk hebben hoge begrotingstekorten. Zij vrezen dat zij de volgende zijn die straf krijgen.

Zelfs als de ministers bepalen dat Portugal en Spanje inderdaad de regels hebben overtreden, blijft het de vraag of er ooit een echte boete komt. Moscovici: "Als de ministers het met ons eens zijn, dan moeten wij de hoogte van de boete bepalen. Dan kunnen we ook besluiten dat het beter is om de boete op 0 euro te zetten."

De Letse eurocommissaris Dombrovskis wijst er op dat het in Spanje en Portugal wel steeds beter gaat. De werkloosheid daalt en de economie groeit. Maar in het verleden zijn beide landen volgens hem hun afspraken niet nagekomen. "Wij kijken alleen naar het verleden en daarom moeten we dit proces in gang zetten”, aldus Dombrovskis.

EU-beraad

De Europese ministers van Financiën komen volgende week in Brussel bij elkaar. Dan spreken ze voor het eerst over een straf voor Spanje en Portugal. Die straf kan een boete zijn van maximaal 0,2 procent van het bruto binnenlands product.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl