Na 15 uur wachten eindelijk de boot op
NOS Nieuws

'Opnieuw lastige dag voor reizigers in Dover'

Het wordt vandaag opnieuw een lastige dag voor reizigers in Dover. Hoewel de wachttijden flink zijn teruggelopen moeten mensen nog steeds rekening houden met een wachttijd van twee tot drie uur voordat ze de boot of tunnel naar Frankrijk kunnen nemen.

Dit weekend liep de wachttijd op tot 15 uur. "Dat is nu wel voorbij, het wordt na vandaag rustiger", zegt NOS-correspondent Tim de Wit. "Maar de vrees is wel dat dit komende weken vaker kan gebeuren".

Een lang lint van auto's en vrachtwagens door de heuvels bij Dover

Het probleem zit volgens De Wit vooral aan de Franse kant. "Daar hadden ze dit weekend zo weinig douanepersoneel dat het soms wel een uur duurde voordat bijvoorbeeld een touringcar met toeristen gecontroleerd was. Dat kwam omdat het door één iemand gedaan moest worden. Er was gewoon veel te weinig personeel."

In Groot-Brittannië riep dat bij sommige politici de vraag op of Frankrijk dat niet expres had gedaan, "om de Britten een beetje te straffen voor de Brexit". Dat werd door de Fransen ontkend. Die wijten het aan de aanslagen in Nice en Duitsland van de afgelopen weken, waardoor het land nog steeds in de hoogste staat van paraatheid is en er een enorm beroep wordt gedaan op al het douanepersoneel.

Ook de toegangsweg naar Dover is volgelopen

"Toch zit het de Britten niet lekker", zegt De Wit. "Heel Frankrijk wist dat de Britten dit weekend hun grote uittocht zouden hebben van vakantiegangers. Dus ze hadden er op z'n minst toch meer rekening mee kunnen houden en dus worden er hier ook excuses geëist van de Fransen. Ik denk dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd."

Ook in Frankrijk zelf is men niet blij met de gang van zaken. Het hoofd van de haven van Calais heeft gezegd dat hij een klacht gaat indienen bij de Franse overheid. Hij zegt dat hij zich schaamt voor de lange vertragingen die ontstonden door een gebrek aan douanepersoneel aan de Franse kant.

"Het is het nadeel van op een eiland wonen", concludeert De Wit. "Als je naar het vasteland wil, ben je afhankelijk van de veerdiensten of de Eurotunnel en daar zullen de Britten mee moeten leren leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl