Wandelaars lopen over de Via Gladiola tijdens de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse
NOS Nieuws

Jubileumeditie Vierdaagse was een pittige

Het was zuur voor die 439 deelnemers die op de laatste dag van de Vierdaagse alsnog uitvielen. Maar in totaal 42.557 mensen wisten uiteindelijk wel de finish te halen. Daarmee volbrachten ruim negen op de tien lopers die zich vooraf hadden aangemeld ook echt de volle vier dagen.

Op dinsdag stonden er 47.166 namen op de deelnamelijst, van wandelaars afkomstig uit 68 landen. Op de eerste dag vielen er meer deelnemers uit dan het jaar ervoor. Het grootste aantal uitvallers was op dag twee: 2050 lopers. De slotdag kende de minste uitvallers. Dat is nog wel twee maal zoveel als de voorgaande twee jaren.

Publieke aanmoedigingen op de laatste dag van de Vierdaagse

Heel erg vreemd is dat ook weer niet. Ervaren wandelaars die de honderdste Vierdaagse hebben voltooid, noemden het "een heel zware editie". De wandelaars hadden tijdens de Vierdaagse te kampen met tropische hitte, hevige hoosbuien en dreigend onweer. Ook na de finish vielen nog slachtoffers door de lange rijen bij de loketten waar de medailles werden uitgereikt.

Blaren

Het Rode Kruis heeft tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 12.645 blaren op 4000 voeten doorgeprikt. Ruim 5000 wandelaars klopten aan bij de hulpposten van de organisatie. Naast blaren hadden ze ook te kampen met klachten als schaaf- en snijwonden, overbelaste spieren en gewrichten en de warmte.

Drukte bij een blarenpost van het Rode Kruis

Ruim twee keer zoveel wandelaars als vorig jaar kregen een flauwte van de warmte (344) of hadden andere klachten (158) die met de hitte te maken hadden, zoals hitte-uitslag.

De afgelopen vier dagen ging er 20 liter jodium doorheen, 20 kilometer leukoplast tape, 35 liter kampferspiritus, 42.000 gaasjes, 39.000 handschoenen en 11.000 bloedlancetten om de blaren mee door te prikken.

Tijdens deze editie van de Vierdaagse was een recordaantal van 750 vrijwilligers aan het werk. ​Koning Willem-Alexander, die vanwege de jubileumeditie vandaag de Vierdaagse bezocht, roemde hun inzet. "Zonder vrijwilligers zijn dit soort evenementen gewoon niet te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl