Koning Willem-Alexander liep ook even kort mee op de slotdag van de Vierdaagse Nijmegen
NOS Nieuws•

Koning haalt lopers 100ste Vierdaagse binnen

Op de Via Gladiola in Nijmegen zijn de eerste Vierdaagse-lopers over de finish gekomen. Zij hebben hun Vierdaagsekruisje verdiend en kunnen zich mengen in het feestgedruis.

Bij de eindstreep staat veel publiek om de lopers binnen te halen. De 100ste Vierdaagse was een zware editie, zeggen ervaren wandelaars. Vanwege de hitte vielen dit jaar veel lopers uit.

Vandaag startten 42.996 lopers voor de laatste kilometers. Zij hadden het vanochtend nog even zwaar. Na dagen van hitte brak vanochtend in de omgeving van Nijmegen noodweer uit. Het regende en onweerde flink.

"Dat vond ik niets", zegt een loper die ligt uit te rusten nadat hij is gefinisht. "Ik loop liever in de zon, ook al was dat ook erg warm."

ik vind het knap dat zoveel mensen de Vierdaagse uitlopen. Een hele prestatie.

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander was aanwezig op de laatste wandeldag van de Vierdaagse. Hij liep met wandelaars over een speciaal gebouwde brug over de Maas bij Cuijk. Onderweg moedigde de koning lopers aan.

Willem-Alexander noemde de Vierdaagse een "feest van verbroedering". Hij zei dat Nederland trots mag zijn dat dit evenement ieder jaar wordt georganiseerd. Ook complimenteerde hij de vrijwilligers die hielpen bij de organisatie.

De koning, die eerder de Elfstedentocht schaatste en de marathon van New York liep, zei dat hij zelf ook best de Vierdaagse had willen wandelen. "Alleen zou ik dat dan incognito moeten doen en dat wordt lastig. Maar ik vind het knap dat zoveel mensen de Vierdaagse uitlopen. Een hele prestatie."

Later op de middag liet de koning zich ook zien op de Via Gladiola. Daar juichte hij de wandelaars toe die over de finish liepen.

In totaal liepen er 68 verschillende nationaliteiten mee bij de Vierdaagse. De Brit Simon Brownlee was vanochtend de eerste loper die finishte. Hij liep om 09.30 uur in de stromende regen over de eindstreep.

De meeste wandelaars zijn vermoeid na zoveel kilometers. Toch zegt iedereen volgend jaar weer mee te willen doen. "Het is een soort virus", vertelt een van de lopers. "Ik ben helemaal kapot, maar dit wil ik volgend jaar opnieuw meemaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl