Verkoeling bij de doorkomst in Wijchen
NOS Nieuws

Vierdaagseloper Dionne Stax: als het zo warm is, word je wat lomper

Wat zag NOS-presentatrice Dionne Stax op tegen de tweede etappe van de Nijmeegse Vierdaagse. Na een snikhete dinsdag volgde een woensdag waarop het nog warmer werd. "Maar het viel mee", zegt Dionne nadat ze de eindstreep in Nijmegen had bereikt.

"Het was dan misschien wel warmer dan gisteren, maar er stond nu een windje. Dat maakte veel goed."

En verder moesten de lopers het van het water hebben. Ze kregen het advies om zoveel mogelijk te drinken en dat heeft Dionne gedaan. "Ik heb zo veel op dat ik geen water meer kan zien. Daardoor heb ik ook geen trek, door al dat vocht krijg je een verzadigd gevoel."

De lopers van de 30 en 40 kilometer mochten in verband met de warmte een halfuur eerder aan de tweede etappe beginnen dan gebruikelijk. Dionne maakte daar gebruik van. "Dat is een goede beslissing geweest. Ik heb dat half uur gebruikt om meer pauzes te nemen en dat pakte mentaal heel goed uit."

Wel denkt Dionne dat ze onder invloed van de hitte vandaag "minder sociaal" was in wandelende menigte. "Ik haalde wat vaker in, soms door in de berm te lopen. Niet dat ik daar op werd aangesproken, maar ik vond mezelf wat lomp. Alsof ik een diesel was die niet meer te stoppen was."

Hoe zwaar de wandelaars het vandaag ook hadden, in vergelijking met gisteren zag Dionne nu minder lopers die in de problemen waren. In de eerste etappe vielen 1200 van de ruim 47.000 deelnemers uit tegen 700 vorig jaar op de dinsdag. "Gisteren reden ambulances af en aan, vandaag was dat minder."

Als ze op de aankomstplek om zich heen kijkt, ziet Dionne wandelaars die net zo blij zijn als zij dat ze de tweede etappe hebben volbracht. Maar in tegenstelling tot gebruikelijk hebben de meeste lopers geen puf om nog even bij de muziek te blijven hangen. Ook Dionne zoekt de rust op. "Normaal drink ik na aankomst een koel biertje, maar na al dat water heb ik daar geen zin in."

Na twee keer 40 kilometer zit de helft er voor Dionne op. Morgen gaat de Vierdaagse verder met de zogenoemde Dag van Groesbeek die onder meer over de Zevenheuvelenweg leidt. "Dat is altijd de mooiste etappe. Ik leg mijn benen straks hoog om fit aan de start te verschijnen."

De tweede etappe van de Vierdaagse

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl