NOS Wielrennen

Harkende Mollema merkte al snel dat hij geen superbenen had

Balende Mollema merkte vrij snel dat hij bergop minder was

Met nog twee kilometer te gaan plaatste Richie Porte een aanval die te machtig was voor de benen van Bauke Mollema, die tijd verloor. "Eigenlijk merkte ik de voorlaatste klim al dat ik niet super was, maar toen Porte ging moest ik passen en mijn eigen tempo gaan rijden", vertelt de Nederlander na de finish.

Uiteindelijk gaf de kopman van Trek op de meet in Finhaut-Emosson 0.40 toe op geletruidrager Chris Froome, 0.32 op Adam Yates en 0.12 op Nairo Quintana. Mollema blijft wel tweede in het klassement, maar de voorsprong op Yates is geslonken tot 0.26.

"In de strijd om het geel heb ik slechte zaken gedaan", weet Mollema, "maar daarachter heb ik de schade redelijk kunnen beperken. Ik hoop de komende dagen beter voor de dag te komen, want anders wordt het moeilijk om die mannen achter me te houden. Maar ik ga ervoor vechten."

Mollema kwam als 18de over de finish, in het wiel van Wout Poels. Het werk van de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik zat er toen al op, als laatste knecht van Froome. Onderweg moest Poels een paar keer aan de bak na wat aanvallen van concurrenten, maar de mannen van Sky waren niet erg onder de indruk.

De klimmer uit Limburg liet voor de zoveelste keer zien van grote waarde te zijn voor z'n kopman. Het moordende tempo van Poels was op het eind zelfs te hoog gegrepen voor Quintana. "Ik kon nog even doortrekken en toen brak hij. Dat is wel gaaf. Ik schreeuwde: Quintana lost, doorrijden!", aldus Poels.

Froome is een blij man

En dat deed Froome. Samen met de eerder vooruitgesprongen Porte kwam hij over de finish. "Dat bracht wel herinneringen naar boven", vertelt een gelukkige Froome. Porte reed jarenlang voor de geletruidrager, in de rol die Poels nu heeft.

De leider in het algemene klassement vervolgt: "Maar ik ben vooral heel blij met de uitkomst van deze dag. Ik pak tijd op mijn meeste concurrenten, dat is het belangrijkste voor nu. Maar er komen nog drie zware ritten, ik verwacht dat de dag van morgen heel belangrijk gaat worden."

Froome doelt op de bergtijdrit over 17 kilometer van Sallanches naar Megève, waarin hij als een van de grote favorieten van start gaat.

Tour de France 2016: etappe 17

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl