NOS Wielrennen

Zakarin soleert naar winst Alpenrit, Mollema verliest tijd

Tour de France 2016: etappe 17

Ilnoer Zakarin heeft de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Rus van Katjoesja was in de bergrit naar Finhaut-Emosson over 187,5 kilometer de beste van een groep vluchters. Jarlinson Pantano eindigde als tweede.

In de groep met de favorieten was de enorme kracht van de Sky-ploeg dermate imponerend dat lange tijd niemand durfde aan te vallen. Pas op twee kilometer van de streep pakte voormalig Sky-renner Porte eindelijk de handschoen op.

Mollema verliest tijd

De ijzersterke Wout Poels loodste z'n kopman Chris Froome naar Richie Porte en niemand kon volgen. Bauke Mollema loste al vrij snel en verloor tijd op de mannen achter hem in het klassement, maar behield wel de tweede plaats.

Mollema staat nu 2.27 achter op geletruidrager Froome. Nummer drie Adam Yates staat 26 seconden achter de Groninger.

Hoog tempo

In het eerste uur na het vertrekt vanuit Bern lukte het nog niet om een mooie kopgroep te vormen. Het tempo in het peloton was moordend. Het eerste uur ging in 51.8 km/h gemiddeld.

Pas na 65 kilometer kreeg een kopgroep van uiteindelijk veertien man langzaam vorm. Peter Sagan was er uiteraard weer bij. De smaakmaker van de Tour reed bijna 70 kilometer aan kop, zorgde ervoor dat z'n ploegmaat en medevluchter Rafal Majka kans had op de ritwinst en verzekerde zich bij de tussensprint van de groene trui . Hij moet nu alleen zorgen dat hij Parijs haalt.

  • NOS
    De top-10 van de zeventiende etappe
  • NOS
    Het klassement na de zeventiende etappe

Majka kon het goede werk van zijn luxeknecht niet afmaken. Dat gold ook voor Pantano, die baat had bij het vele werk van Stef Clement in de kopgroep. De Nederlander in dienst van IAM was vandaag, net als op de Ventoux, de beste Nederlander van de dag op de achtste plaats. In het klassement staat Clement nu negentiende.

Zakarin eerste Russische winnaar sinds 2009

De Pool en de Colombiaan gingen er in de afdaling van de voorlaatste klim wel vandoor en pakten ook een gaatje. Op de laatste klim, de Finhaut-Emosson van de buitencategorie, ging Ilnoer Zakarin echter erop en erover.

De enige Rus in het peloton pakte snel een half minuut op het tweetal en hield die knap tot aan de meet vast. Zakarin (26) werd zo de eerste Russische ritwinnaar sinds Sergei Ivanov in 2009. Majka werd achter Pantano derde,maar is nu wel al bijna zeker van de bolletjestrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl