NOS Nieuws

Fruitteler hoeft boete aan Deutsche Bank niet te betalen

Een fruitteler hoeft geen aflossingsvergoeding van ruim 320.000 euro te betalen voor het overstappen met een krediet van Deutsche Bank naar ABN Amro. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam bepaald.

Deutsche Bank had zelf gezegd niet verder te willen met de fruitteler, die niet met naam wordt genoemd in de uitspraak. Het gerechtshof vindt het daarom niet redelijk dat Deutsche Bank een vergoeding wil voor de overstap.

In de knel

In 2010 nam Deutsche Bank delen van ABN Amro over. Daardoor werden veel kleine en middelgrote bedrijven in Nederland klant bij de Duitse bank.

Binnen enkele jaren verlegde Deutsche Bank zijn strategie. Het wilde van de kleinere bedrijven af en daarom werden geen nieuwe kredieten verstrekt aan veel Nederlandse mkb-bedrijven. Duizenden bedrijven kwamen daardoor in de knel.

"Onaanvaardbaar"

Oude kredieten bleven nog wel lopen bij de Deutsche Bank. De bank wil daarom ook nog een bedrag van een bedrijf als kredieten worden overgeheveld naar een andere bank wegens versneld aflossen.

In het geval van de fruitteler was dat volgens het gerechtshof dus "onaanvaardbaar". Volgens het hofnoopte de beslissing van Deutsche Bank de teler op zoek te gaan naar een nieuwe bank.

Wat deze uitspraak betekent voor andere bedrijven, is niet bekend. Ook is onbekend hoeveel bedrijven in het verleden de aflossingsboete wel betaald hebben. Minister Dijsselbloem deed in 2013 nog een beroep op Deutsche Bank om tot een passende oplossing te komen met de mkb-bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl