NOS Wielrennen

Sagan sprint naar derde ritzege in Bern

Tour de France 2016: samenvatting etappe 16

Peter Sagan heeft zijn derde ritzege in de Ronde van Frankrijk te pakken. De Slowaak troefde in de zestiende etappe Alexander Kristoff af in een sprint. De Noor Sondre Enger werd derde, John Degenkolb eindigde op plaats vier.

In de 209 kilometer lange etappe was het wachten op de slotfase, met kort voor de vlakke laatste kilometer een listig en met kasseien bezaaid klimmetje van 600 meter. Kristoff, Sagan, Michael Matthews en de in de buurt geboren Fabian Cancellara zaten voorin toen veertig renners op de finishlijn afstormden. Daar bleek de groenetruidrager net te sterk voor de Noor Kristoff.

De Slowaak, die in 2015 wereldkampioen op de weg werd, stond vanochtend voor de honderdste keer aan de start van een Touretappe. Liefst 51 keer leverde dat een plaats in de toptien op (de ploegentijdritten niet meegerekend).

Twee vluchters van dezelfde ploeg

Julian Alaphilippe en Tony Martin, ploeggenoten bij Etixx-Quickstep, gingen al vroeg in de aanval. Alaphilippe, zondag in de zware bergetappe nog tot diep in de finale actief, liet de Duitse tijdrijder het meeste werk doen. Toen hun voorsprong was opgelopen naar vijf minuten vond het peloton het kennelijk welletjes.

Sagan klopt Kristoff in Bern

De meute gaf gas en de achtervolgers (Timo Roosen, Lawson Craddock, Nicolas Edet en Vegard Breen) werden achterhaald. De voorsprong van de twee koplopers werd snel kleiner.

Alaphilippe werd op 25 kilometer van de streep achterhaald, Martin gaf zich drie kilometer verderop eveneens gewonnen. Oud-wereldkampioen Rui Costa probeerde het daarna, maar ook de Portugees van Lampre slaagde er niet in zich de sprinters van 't lijf te houden.

De prijs voor de strijdlustigste renner van de dag ging naar zowel Martin als Alaphilippe, die als laatste en voorlaatste over de finish kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl