Een vrouw legt bloemen aan de Promenade des Anglais
NOS Nieuws

Dit was het weekend: Nice rouwt, Turkije schrikt en Tour klimt

Voor als je wat anders hebt gedaan dan het nieuws volgen... Wij hebben het weekend nog eens voor je op een rijtje gezet.

Zaterdag:

Turkije ontwaakt uit slapeloze nacht na couppoging

Tot diep in de nacht klinken er geweerschoten en explosies in Ankara en Istanbul. Militairen bezetten bruggen over de Bosporus en gijzelen de stafchef van het leger. Het is niet duidelijk wie de overhand heeft, maar even na middernacht verklaart Erdogan dat de coup-poging is mislukt. Bij daglicht wordt de schade duidelijk: er is hevig gevochten tussen de coupplegers en andere agenten en militairen. De reactie van Erdogan is even snel als rigoureus: meer dan 6000 militairen, rechters en andere Turken worden opgepakt.

Toeristen onder schot gehouden

Vrijdagnacht was het in de steden Ankara en Istanbul chaotisch. Maar ook in de badplaats Marmaris waar Erdogan in een vakantieresort zat, braken gewelddadigheden uit. Sirac Siğergök (19) uit Maastricht zat een paar hotels verderop. Hij is toerismestudent en loopt stage in Marmaris. In de tuin van zijn hotel zat hij tv te kijken toen er opeens veel lawaai was. "Dat was een groep Erdogan-aanhangers, die naar aanleiding van diens oproep tot demonstreren op weg was naar het centrum", vertelt Sirac. "Ze werden geëscorteerd door de politie."

Militairen ontsnappen met helikopter naar Griekenland

In de marge van de couppoging stak een Turkse legerhelikopter vrijdagnacht de zee over tussen Turkije en Griekenland. De acht inzittenden hebben politiek asiel aangevraagd. Volgens de Griekse televisie waren de mannen betrokken bij de mislukte staatsgreep. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoğlu zegt op Twitter dat Griekenland de acht "zo snel mogelijk" uitlevert. De Griekse regering heeft hier nog niets over bekendgemaakt. Vanuit de helikopter was een noodsignaal gegeven. Het toestel werd bij het binnenvliegen van het Griekse luchtruim begeleid door twee F-16's.

Boulevard in Nice weer open

In Nice is de Promenade des Anglais, de boulevard waar donderdag 84 mensen werden gedood, weer grotendeels geopend. De promenade was sinds de aanslag afgesloten vanwege politie-onderzoek. Na het onderzoek is de straat opgeruimd en schoongemaakt. Nu liggen er bloemen. Even verderop is een bruiloft. "Het leven moet doorgaan", zegt de vader van de bruidegom. Daar is niet iedereen het mee eens.

Trump presenteert running mate

Op een campagnebijeenkomst in New York heeft Donald Trump zijn kandidaat voor het vice-presidentschap voorgesteld. Trump roemde gouverneur Mike Pence als iemand die banen kan scheppen en de begroting in zijn staat Indiana onder controle kreeg.

Pence: ik ben christelijk, conservatief en Republikein, in die volgorde

Pokemon Go officieel uit in Nederland

De game die de wereld de afgelopen week in zijn greep hield, Pokémon Go, is nu ook officieel te downloaden via de Nederlandse app-winkels. Geïnteresseerden hoeven daardoor niet langer kunstgrepen uit te halen om de app te kunnen downloaden. In Pokémon Go moeten gebruikers in de 'echte' wereld op pad om Pokémon, kleine monstertjes, te vangen.

Man uit kermisattractie geslingerd in Winschoten

Een 43-jarige man is zwaargewond geraakt toen hij in Winschoten uit een kermisattractie werd geslingerd. Het ongeluk gebeurde gisteravond op het Marktplein, schrijft RTV Noord.

Gewonde mannen gevonden bij ziekenhuis Tilburg

Bij het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zijn zaterdag twee gewonde mannen aangetroffen. De Tilburgers van 25 en 26 jaar lagen vlak bij de hoofdingang in de buurt van een bushalte. Volgens Omroep Brabant heeft iemand gezien dat de slachtoffers schotwonden hebben, maar de politie wil dit niet bevestigen.

Gewonde mannen gevonden bij bushalte ziekenhuis in Tilburg

Zondag:

Mollema niet dichter bij Froome

Na een ontsnapping met onder meer vier Nederlanders zoals Tom Dumoulin, ging de etappewinst in de Tour de France op zondag naar de Colombiaan Jarlinson Pantano. Bauke Mollema deed prima zaken in het klassement. Zijn achterstand op gele trui-drager Froome is nog steeds iets minder dan twee minuten.

Plassende man valt van boot en verdrinkt

In Wessem in Limburg is een man van een boot gevallen en verdronken. Hij viel waarschijnlijk in het water tijdens het plassen. Dat gebeurde rond 00.45 uur in de jachthaven aan de Waage Naak in het Limburgse dorp tussen Roermond en de Belgische grens.

Britse schrijfster dood gevonden, begraven met hond in tuin

Drie maanden was de Britse kinderboekenschrijfster vermist, nu is Helen Bailey dood teruggevonden bij haar huis in Hertfordshire. Ze was begraven in haar tuin. Naast haar lag haar hond Boris, met wie ze voor het laatst was gezien toen ze hem uitliet. Haar 55-jarige vriend is aangehouden op verdenking van moord. Vorig jaar schreef ze haar eerste boek voor volwassenen: When bad things happen in good bikinis. Ze plaatste toen een video op YouTube waarin ze vertelt over het boek, dat geïnspireerd is op de dood van haar man in 2011. Haar huidige vriend ontmoette ze in een praatgroep voor rouwverwerking.

Brexit-minister licht tipje van de sluier op

EU-burgers die verhuizen naar Groot-Brittannië worden mogelijk teruggestuurd als dat nodig is om te voorkomen dat te veel migranten het land in komen in de aanloop naar de brexit. Daarvoor waarschuwt brexit-minister David Davis in de Mail on Sunday. Davis is door premier Theresa May aangesteld om de brexit-onderhandelingen met de EU te voeren.

Dader Nice verkende boulevard

De dader van de aanslag in Nice is in de dagen voor de aanslag op de Promenade des Anglais geweest om het gebied te verkennen. Het lijkt erop dat hij op deze manier zijn daad minutieus heeft voorbereid, meldt de Franse zender Europe 1. "Dat is toch wel de meest pikante onthulling tot nu toe", zegt correspondent Frank Renout.

Reconstructie van de aanslag in Nice

Vliegramp MH17 herdacht door nabestaanden

In Vijfhuizen komen zondagmiddag zo'n 800 nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp bij elkaar voor een herdenking. Het is op de dag af twee jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. In een bijeenkomst van bijna twee uur worden toespraken gehouden en de namen van de 298 slachtoffers voorgelezen. Om 15.20 uur is er een minuut stilte, twee jaar nadat het radio-contact met het vliegtuig werd verloren.

Politieagenten doodgeschoten in de VS

In Baton Rouge, in de Amerikaanse staat Louisiana, worden drie politieagenten doodgeschoten. Bij de schietpartij zouden ook twee agenten gewond zijn geraakt, van wie een ernstig. Een verdachte is doodgeschoten, twee andere zouden op de vlucht zijn. Anderhalve week geleden waren in Baton Rouge felle protesten nadat een zwarte cd-verkoper was gedood door politiekogels. Dat onderzoek loopt nog.

De komende week...

Morgen begint in de VS de Republikeinse conventie en in Brussel komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar. Boris Johnson is er namens het Verenigd Koninkrijk voor het eerst bij.

Dinsdag begint in Nijmegen de Vierdaagse. Het belooft heel warm te worden. Donderdag beslist het Arbitragehof voor Sport over het beroep dat Russische atleten hebben aangetekend tegen het besluit om ze uit te sluiten van Olympische Spelen Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl