NOS Nieuws

Dader Nice verkende boulevard voor aanslag

De dader van de aanslag in Nice is in de dagen voor de aanslag op de Promenade des Anglais geweest om het gebied te verkennen. Het lijkt erop dat hij op deze manier zijn daad minutieus heeft voorbereid, meldt de Franse zender Europe 1. "Dat is toch wel de meest pikante onthulling tot nu toe", zegt correspondent Frank Renout.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel reed dinsdag en woensdag twee keer met de vrachtwagen over de promenade en zou nauwkeurig de straat hebben bestudeerd voor hij donderdagavond met een gehuurde witte vrachtwagen op de mensenmassa inreed. Zeker 84 mensen werden gedood. Meer dan 200 mensen raakten gewond, achttien van hen verkeren nog in levensgevaar.

De politie probeert een goed beeld te krijgen van de man, onder meer om achter zijn beweegredenen te komen.

Radicalisering

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve zei gisteren al dat de man vrij snel moet zijn geradicaliseerd. Bouhlel wordt beschreven als een gewelddadige, impulsieve man, die zijn ex-vrouw en kinderen mishandelde. Hij ging niet naar de moskee en dronk alcohol, maar stopte daar twee weken geleden ineens mee.

"Die conclusie werd getrokken uit de verhoren van mensen die tot nu toe zijn aangehouden uit de omgeving van Bouhlel", zegt Renout. De onderzoekers vragen zich af hoe hij zo plotseling geradicaliseerd is zonder dat dat de aandacht heeft getrokken van de inlichtingendiensten.

Islamitische Staat zei gisteren dat een soldaat van de beweging de aanslag in Nice heeft gepleegd.

Nieuwe aanhoudingen

Vandaag zijn opnieuw twee mensen opgepakt, een man en een vrouw. In totaal zijn nu zeven mensen aangehouden, inclusief de ex van Bouhlel. Het is niet duidelijk wat hun betrokkenheid bij de aanslag is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl