Minister Cazeneuve (midden) bij zijn verklaring op het Elysée
NOS Nieuws

Cazeneuve: dader Nice radicaliseerde snel

De Franse minister Cazeneuve heeft gezegd dat de vrachtwagenchauffeur die donderdag in Nice een bloedbad aanrichtte uiterst snel geradicaliseerd moet zijn. Dat illustreert nog eens hoe moeilijk het is om het terrorisme effectief te bestrijden, zei hij. De minister van Binnenlandse Zaken sprak met journalisten bij het Élysée-paleis in Parijs.

De snelle radicalisering valt volgens de minister op te maken uit verklaringen van mensen uit de omgeving van de dader. Volgens Cazeneuve was de man geen soldaat van IS, zoals de terreurorganisatie zelf heeft gemeld.

Familie en vrienden van de vrachtwagenchauffeur zeggen dat hij geen interesse had in religie. De zus van de man zegt dat hij eerder behandeld werd voor psychische problemen. Volgens de familie gedroeg de man zich in de dagen voor de aanslag niet raar. Uit zijn gedrag was volgens hen niet op te maken dat hij geradicaliseerd zou zijn.

Kritiek

De Franse regering kreeg vandaag kritiek bij de heropening van de Promenade des Anglais in Nice, waar donderdag meer dan tachtig doden vielen. Burgemeester Estrosi van Nice zei bij de heropening dat zijn verzoek om extra politiebeveiliging bij het vuurwerk op 14 juli niet werd gehonoreerd.

Cazeneuve zei dat de veiligheidsmaatregelen adequaat waren, zoals dat ook het geval was bij het filmfestival van Cannes en het carnaval in Nice.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl