Amerikaanse gevechtsvliegtuigen op de Turkse vliegbasis Incirlik
NOS Nieuws

Amerikanen mogen niet meer opstijgen vanaf vliegbasis Incirlik

De Turkse autoriteiten hebben het luchtverkeer vanaf de militaire vliegbasis Incirlik stilgelegd. Verkeer van en naar de basis wordt tegengehouden. De Verenigde Staten is na Turkije de grootste gebruiker van de militaire basis.

Het Amerikaanse consulaat in Turkije heeft Amerikanen geadviseerd de basis te mijden. Eerder werd de elektriciteit op de basis al afgesloten.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu was een aantal Turkse militairen op de vliegbasis betrokken bij de couppoging. Zij zijn gearresteerd. Volgens het ministerie is de basis nog gewoon in gebruik.

Bombardementen

Incirlik is een belangrijke vliegbasis voor de internationale coalitie die IS-doelen in Syrië en Irak bombardeert. Het Pentagon meldde vrijdag dat de bombardementen op IS-gebied niet gehinderd worden door de couppoging. Dat lijkt nu wel het geval.

Vliegbasis Incirlik ligt op ongeveer 250 kilometer van Raqqa. De Syrische stad wordt door IS beschouwd als hoofdstad van zijn kalifaat.

President Obama bespreekt de situatie in Turkije vandaag in een speciale bijeenkomst. Gisteren liet Obama al weten de "democratisch verkozen regering van Turkije" te steunen en de couppoging af te keuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl