De woning van het echtpaar in Tubbergen
NOS Nieuws

Burgemeester verbijsterd over gijzeling zwakbegaafde

"Hoe is het mogelijk? Dat iemand zó onder druk wordt gezet, zo door angst wordt beheerst, dat hij feitelijk gevangen wordt gehouden. Liefst acht jaar lang. En dat dit nota bene gebeurt in een gemeente die erom bekend staat dat iedereen elkaar hier goed in de gaten houdt."

De verbijstering is groot bij burgemeester Mervyn Stegers van Tubbergen, en waarschijnlijk bij veel inwoners van het Twentse dorp. Een jongeman werd daar acht jaar lang vastgehouden, uitgebuit en mishandeld door een echtpaar dat een of meerdere kringloopwinkels bezit. Het echtpaar is aangehouden. De 60-jarige man en zijn 45-jarige echtgenote blijven op bevel van de rechter-commissaris nog minstens twee weken vastzitten.

De angst heeft hem lang ervan weerhouden om de politie in te schakelen.

Mervyn Stegers, burgemeester Tubbergen

Het slachtoffer is een volwassen jongeman die voor zover bekend geen familie heeft. Hij werd iedere avond opgesloten en moest zeven dagen per week, zestien uur per dag werken in het bedrijf en in de woning van het echtpaar. De man kreeg geen geld en werd mishandeld als hij zijn werk niet goed deed. Ook zette het echtpaar een bedrijf, een huis en een aantal voertuigen op zijn naam.

De man meldde zich enkele maanden geleden al bij de politie. "Op een gegeven moment heeft hij zijn angst overwonnen en durfde hij die stap te zetten", zegt burgemeester Stegers. "Hij werd ook niet permanent vastgehouden en kende een zekere mate van vrijheid. Maar de angst heeft hem lang ervan weerhouden om de politie in te schakelen."

'Zwaar overdreven'

De man werd door de autoriteiten in veiligheid gebracht en het landelijk parket begon een uitgebreid onderzoek naar de zaak. Stegers: "De veiligheid van het slachtoffer kwam uiteraard op de eerste plaats. Afgelopen zondag ben ik pas van de hele kwestie op de hoogte gebracht. De dag erop zijn de aanhoudingen gedaan."

Burgemeester Stegers

Ook de 19-jarige zoon van het echtpaar werd aanvankelijk aangehouden. Omdat hij op het eerste oog weinig met de zaak te maken heeft, is hij vrijgelaten. In een interview met RTV Oost zegt hij dat de hele kwestie "zwaar overdreven" is.

Volgens burgemeester Stegers is echter wel degelijk sprake van een serieuze zaak. "Dat mag wel worden opgemaakt uit het besluit van de rechter-commissaris om het echtpaar nog twee weken vast te houden."

Het gezin woont aan de rand van Tubbergen, in een houten barak met een apart schuurtje. Daarin werd het slachtoffer vastgehouden. Op het terrein is forensisch onderzoek gedaan door twee forensische eenheden en door een zogenoemd Advanced Search Team van Defensie.

Onder invloed

Voor Stegers blijft het vooral onbegrijpelijk dat dit kon gebeuren in zijn gemeente en dat het al zo lang plaatsvond. "De lijnen zijn hier heel kort en iedereen kent iedereen." Het slachtoffer komt volgens hem van oorsprong niet uit Tubbergen. "En die familie was behoorlijk op zichzelf."

Deze mensen zullen moeten resocialiseren. Het is onze plicht om hen dan te helpen.

Mervyn Stegers, burgemeester Tubbergen

Er zijn hem geen vergelijkbare gevallen uit Nederland bekend. "Wel uit het buitenland. Uit sommige van die gevallen blijkt dat ook mensen die niet zwakbegaafd zijn, zwaar onder invloed van hun gijzelnemers raken en door angst gegrepen niet durven te ontsnappen."

Volgens de burgemeester is er voor de gemeente vooral werk aan de winkel als het echtpaar weer op vrije voeten komt. "Dan zal er onvermijdelijk hulp moeten worden geboden. Deze mensen zullen moeten resocialiseren. Ja, dat moet dan in een gemeenschap waar iedereen weet wat er is gebeurd. Maar het is wel onze plicht om hen dan te helpen."

Komende dinsdag houdt de gemeente een inloopavond voor de bewoners van Tubbergen. Veel inwoners van het dorp hebben vragen over de kwestie. Weliswaar wordt het onderzoek gedaan door het Openbaar Ministerie, maar de gemeente hoopt die avond toch een aantal vragen te kunnen beantwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl