NOS Nieuws

Bovag: autoverhuurders durven geen nee te zeggen tegen crimineel

Autoverhuurbedrijven vinden het lastig om criminelen te weigeren. Dat zegt autobrancheorganisatie Bovag. Gisteren werd bekend dat veel autoverhuurders in Noord-Brabant nauw betrokken zijn bij criminaliteit.

Volgens Bovag-woordvoerder Tom Huyskens worden criminelen die een auto willen huren zelden geweigerd. "Zeg maar eens nee tegen een zware jongen die bij je aan de balie staat. Niemand zegt nee als zijn leven op het spel staat."

De auto's worden vaak met cash geld betaald en het huurcontract wordt niet op naam gezet. "We zien dit niet alleen bij malafide autoverhuurders, maar ook gewoon bij keurige bedrijven."

In sommige gevallen worden er zelfs verhuurbedrijven speciaal opgericht om crimineel geld wit te wassen. Die bedrijven worden niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en opereren onder de radar. "Dat maakt het lastig om ze te pakken", vertelt Huyskens.

Reactie bovag

Afwijkend kenteken

De Bovag pleit net als burgemeester Paul Depla van Breda voor het invoeren van een afwijkend kenteken voor huurauto's. Zo gaan de auto's niet meer zo makkelijk op in de massa. Vooral onopvallende auto's zoals de Fiat Punto en de Volkswagen Polo zijn populair bij criminelen die willen huren.

In Tilburg moeten autoverhuurbedrijven voortaan verplicht een vergunning aanvragen. Uit onderzoek van de politie blijkt dat in Tilburg veel autoverhuurders actief zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl