Johan Kenkhuis in zijn rol als analist bij de WK zwemmen van 2015
NOS Sport

Kenkhuis: vertrek Alberda is schuld van directeur Jan Kossen

"Leg me uit waarom dit drie weken voor de Olympische Spelen tot ontploffing moest komen? Dit speelt al maanden", zegt Johan Kenkhuis. De oud-zwemmer, die in de voorbije jaren als analist optrad voor de NOS, legt de schuld voor het onmiddellijke vertrek van Joop Alberda bij de zwembond KNZB niet bij de technisch directeur zelf, maar vooral bij diens baas, directeur Jan Kossen. "Laat Kossen het nu maar verder regelen."

Vandaag maakte Alberda bekend per direct op te stappen bij de zwembond. Een verschil van inzicht binnen het management van de nationale ploeg is de aanleiding voor zijn besluit. De technisch directeur lag al een tijdje overhoop met teammanager Aad van Groningen. "In het belang van de topsporters heb ik daarom besloten niet mee te gaan naar Rio", zei Alberda.

Johan Kenkhuis, die ook belangenbehartiger is van topzwemster Femke Heemskerk, laat zijn licht schijnen over de breuk tussen Alberda en de KNZB.

Is het opstappen van Alberda de beste oplossing?

"Ik denk dat hij niet anders kan. De details ken ik als buitenstaander niet, maar dat het rommelde met de teammanager van de Nederlandse ploeg is natuurlijk een publiek geheim. Uiteindelijk draait het om de zwemmers en als zij aangeven hun teammanager nodig te hebben voor het neerzetten van de beste prestaties in Rio, dan moet dat gefaciliteerd worden. Het draait uiteindelijk om hen."

"Dat respecteert Joop, hij luistert naar de sporters en maakt plaats. Maar dat zo'n drastische beslissing een paar weken voor Rio genomen wordt en de technisch directeur van de ploeg vervolgens thuisblijft, is natuurlijk nogal wat. Ik denk dat het beter was geweest als zowel Alberda als teammanager Aad van Groningen was opgestapt en er een nieuw team was gevormd."

Het boterde dus niet tussen Alberda en de teammanager. Hoe was Alberda's relatie met de zwemmers?

"Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik heb goed contact met Joop, maar ben niet betrokken bij de een-op-een-samenwerking tussen hem en de zwemmers. Ik heb er ook niemand over gehoord, in de zwemwereld wordt niet zomaar uit de school geklapt. Als ik het van iemand hoor, zijn het journalisten. Maar dat er ruis was, is duidelijk."

Alberda: in belang van sporters ga ik niet naar Rio

Wat valt Alberda aan te rekenen?

"Als er iemand verantwoordelijk is, is dat de algemeen directeur van de zwembond, Jan Kossen. Leg me uit waarom dit drie weken voor de Spelen tot ontploffing moest komen? Dit speelt al maanden. Kossen, als leider van de zwemsport, had dit soort akkefietjes ver voor het toernooi moeten oplossen."

"Als Alberda en de teammanager niet naast elkaar kunnen functioneren, is dat hen niet aan te rekenen, maar degene die het team begeleidt, Kossen. Dat Joop zich terugtrekt, vind ik knap en moedig. Hij respecteert de keuze van de zwemmers en is daarin een goede coach."

Volgens Alberda professionaliseert de zwemsport niet genoeg. Heeft hij gelijk?

"De manier waarop zwemmers trainen, de faciliteiten waarvan ze gebruik kunnen maken en de wijze waarop coaches zijn opgeleid, dat alles is op peil. Wat de zwemsport in het algemeen betreft, kunnen er echter veel stappen gemaakt worden, ook op managementniveau."

"We zijn getuige geweest van een EK atletiek om je vingers bij af te likken, zo geweldig. Als sport moet je altijd in beweging zijn en ik vraag me af of de zwemsport dat is. Ik denk dat Alberda meer doelt op de manier waarop je met elkaar omgaat en hoe je leiding geeft aan een zwemteam. Maar nogmaals, dit is het gevolg van een gebrek aan leiderschap. Jan Kossen moet dit maar verder regelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl