Joop Alberda

Alberda: de pijn zit tot het moment van het besluit

"De pijn zit tot het moment van het besluit. Daarna is het besluit genomen en dan is het besluit goed." Het zijn de woorden van Joop Alberda over zijn keuze om zijn taken als technisch directeur van de zwembond per direct neer te leggen.

De 64-jarige sportbestuurder betreurt het dat hij deze beslissing heeft moeten nemen, maar weet dat het beter is. "In het belang van de topsporters heb ik daarom besloten niet mee te gaan naar Rio."

Een verschil van inzicht binnen het management van de nationale ploeg is de aanleiding is voor zijn besluit. De technisch directeur lag al een tijdje overhoop met teammanager Aad van Groningen van de Nederlandse ploeg. Alberda wilde hem niet mee naar Rio, maar de zwemmers accepteerden dat niet. Lang werd Alberda gesteund door het bestuur van de KNZB, maar nu de zwemmers in opstand komen, niet meer. En dus koos Alberda eieren voor zijn geld.

Alberda: "Wij hebben een voorstel gedaan om het management te vervangen, om daar aanpassingen in te doen. Dat is door de atletencommissie beantwoord in termen als 'daar voelen wij ons zeer ongemakkelijk bij. Dat is zo kort voor de Spelen geen verstandige keuze. Zouden jullie dat voorstel kunnen heroverwegen?' En dat hebben we afgelopen weekend gedaan."

Alberda: in belang van sporters ga ik niet naar Rio

"Uiteindelijk is er maar één bedoeling: Nederlandse zwemmers aan successen helpen. Ik had het liever anders gezien, dat is logisch. Ik was er liever bij geweest. Er gaan een aantal momenten komen die bijzonder zijn voor de Nederlandse sporters. En dat is een voorrecht om daar bij te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl