Het pand van V&D in Hilversum heeft nog geen nieuwe bestemming gekregen
NOS Nieuws

'Omzet winkels naast oud-V&D panden gedaald'

Veel winkels dichtbij voormalige-V&D panden hebben een lagere omzet dan vóór het faillissement van de warenhuisketen. Dat zegt winkelonderzoeksbureau Locatus.

Gertjan Slob van het bureau zegt dat "deze winkels zeker de aankopen van passanten missen, maar over het totaal blijven de mensen wel naar de winkelcentra komen. De loop wordt alleen anders."

Ed Ligthert, binnenstadmanager van Gorinchem, herkent dat. "Eerst namen duizenden mensen dagelijks de route langs de V&D. Dat is nu nog maar een handvol."

Sommige winkels profiteren juist van de veranderde looproute van mensen die winkelen. "In onze hoofdstraat zijn er veel meer klanten sinds het vertrek van de V&D", zegt Ligthert.

"Maar dat compenseert niet het verlies aan klanten en omzet op andere plekken. Per saldo is de binnenstad er op achteruitgegaan sinds het vertrek van de V&D."

Leegstand

Net als Gorinchem kampen veel plaatsen met gapende lege plekken waar ooit een V&D zat. Van de 66 voormalige winkelpanden van V&D is van ongeveer de helft bekend wat de nieuwe bestemming wordt. Zo worden elf panden omgebouwd tot winkels van Hudson's Bay.

Daarnaast zijn er ongeveer tien discounters gekomen in oud-V&D panden, hoewel sommigen daarvan slechts tijdelijk zijn. In tenminste vijf komt een outletconcept van de Hema: HEMARKT; en in ten minste twee komen mode-outlets. In een handvol panden is tijdelijk een woonoutlet gevestigd.

Verder zijn of komen er sportzaken: zeker drie Topshelfs en een Decathlon. Ook H&M en Zara hebben hun intrek genomen in een aantal panden. Dan zijn er nog tal van panden waar tijdelijke huurders inzitten of panden die omgebouwd worden tot woonruimte.

Maar voor ongeveer de helft van de panden waar vorig jaar een V&D in zat, is nog onbekend wat ermee gaat gebeuren en zijn er hooguit geruchten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl