Zuid-Sudanese militairen en agenten in Juba
NOS Nieuws

Duizenden vluchten uit hoofdstad Zuid-Sudan, vrees voor nieuwe oorlog

Duizenden mensen vluchten vanwege oplaaiende gevechten uit de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. Afgelopen weekend kwam het tot nieuwe gevechten tussen het regeringsleger en voormalige rebellen. Het zijn de eerste gevechten sinds april, toen rebellenleider Riek Machar plaatsnam in een eenheidsregering onder leiding van Salva Kiir.

Het geweld, dat donderdag begon, heeft de voorbije dagen aan honderden mensen het leven gekost. Op verschillende plekken in Juba werd gevochten, met onder meer tanks en helikopters. Ook blauwhelmen kwamen in de vuurlinie terecht.

Vrees voor nieuwe burgeroorlog in Zuid-Sudan

De VN-Veiligheidsraad is gisteren bijeengekomen op verzoek van de Verenigde Staten. De raad veroordeelde het geweld en pleitte voor de inzet van meer vredestroepen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat hij geschokt en verontwaardigd is door het nieuwe geweld. Kenia en Sudan hebben de partijen opgeroepen de gevechten te staken.

Staatsgreep

Gevreesd wordt dat er opnieuw een burgeroorlog losbarst in het land, dat afgelopen week juist zijn vijfjarig bestaan had moeten vieren. Eind 2013 brak in het land een oorlog uit nadat president Kiir zijn vice-president Machar had beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. In de twee jaar erna kwamen tienduizenden mensen om het leven, enkele miljoenen mensen sloegen op de vlucht.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor het land verscherpt. Mensen krijgen het advies Zuid-Sudan zo snel als mogelijk te verlaten. Momenteel is de luchthaven van Juba gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl