Cliff Richard in 2015 bij de begrafenis van zangeres Cilla Black
NOS Nieuws

Cliff Richard klaagt BBC en politie aan

De Britse popzanger Cliff Richard klaagt de politie en de BBC aan voor de manier waarop ze zijn opgetreden in het onderzoek naar seksueel misbruik tegen hem. Richard wil weten of de handelwijze van beide gerechtvaardigd en proportioneel is geweest. "Dat is niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor anderen van belang", zei hij.

De politie in South Yorkshire deed in 2014 een inval op een landgoed van Richard in de buurt van Leeds. De aanleiding was een beschuldiging van seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Dat zou in de jaren 80 hebben plaatsgevonden.

Camera's

De BBC was vooraf door de politie geïnformeerd over de inval. Op het moment dat die plaatsvond, cirkelde een helikopter met een BBC-cameraploeg boven het landgoed. Op de grond stond een cameraploeg klaar toen de politie daar aankwam.

"Mijn leven werd op zijn kop gezet en mijn goede naam raakte wereldwijd onnodig beschadigd", zegt Richard.

Vrijuit

Richard verbleef op het moment van de inval in het buitenland. Hij liet vrijwel direct weten dat de beschuldiging vals was en dat hij aan het onderzoek zou meewerken. Het onderzoek tegen Richard werd vorige maand gestaakt wegens gebrek aan bewijs.

Een parlementaire onderzoekscommissie concludeerde in 2014 dat de BBC correct had gehandeld. De South Yorkshire Police heeft excuses gemaakt voor het lekken over de politie-inval naar de BBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl