Het kamp is een grote zandbak
NOS Nieuws

Vluchtelingenkamp Fallujah: een zandbak van 50 graden

Het is een grote zandbak, het vluchtelingenkamp net buiten de Iraakse stad Fallujah. Door de aanhoudende gevechten tussen IS en het Iraakse leger zijn mensen uit Fallujah massaal op de vlucht geslagen.

Zeker 70.000 mensen zitten er nu in het kamp, uit Fallujah en omgeving. "Ik heb niet eerder zulke slechte omstandigheden gezien in een vluchtelingenkamp", zegt correspondent Sander van Hoorn. Hij was vandaag in het kamp.

'Het is hier 50 graden en een tekort aan bijna alles'

"Het is hier in de woestijn tegen de 50 graden. Mensen zitten met tien tot twintig mensen in één tent. Er is een groot tekort aan drinkwater. Als er een vrachtwagentje met water aankomt, vult iedereen één jerrycan en daar moet een hele familie het dan mee doen".

Ook het sanitair is een probleem. "Vier toiletten die gedeeld moeten worden met 2000 man." Medische klinieken zijn er gelukkig wel, net als een centrum waar vrouwen kunnen bevallen.

'Niet snel terug'

De eerste vluchtelingen zitten nu zo'n twee maanden in het kamp. De grootste golf kwam zo'n tien dagen geleden, toen het geweld in Fallujah losbarstte. Van Hoorn: "Mensen gaan er niet van uit dat ze snel terug gaan. Je ziet ook al stenen onderkomens en op sommige plekken staan containers."

Volgens de correspondent zijn de omstandigheden onder meer zo slecht doordat het kamp zo afgelegen ligt. Vluchtelingen uit Fallujah die naar de hoofdstad Bagdad proberen te komen, worden tegengehouden. "De gedachte is dat de bewoners van Fallujah IS met open armen hebben ontvangen, of in ieder geval weinig weerstand hebben geboden. In Bagdad zijn ze bang dat er met de vluchtelingenstroom ook IS-strijders meekomen."

  • Sander van Hoorn/NOS
    Het kamp ligt zeer afgelegen
  • Sander van Hoorn/NOS
    In een tent verblijven tien tot twintig mensen
  • Sander van Hoorn/NOS
    Het kamp is een grote zandbak
  • Sander van Hoorn/NOS
    De meeste vluchtelingen gaan er niet vanuit dat ze snel weer terug kunnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl