Een barricade van brandende autobanden in Bulawayo
NOS Nieuws

Zimbabwanen leggen openbare leven stil na oproep

Het openbare leven in Zimbabwe heeft grotendeels stilgelegen uit protest tegen de regering. De meeste zaken in de hoofdstad Harare bleven gesloten, ook vestigingen van buitenlandse banken en markten. De straten waren verlaten. Ook in Bulawayo, de tweede stad van het land, en langs de grens met Zuid-Afrika werd gedemonstreerd.

De oproep tot protest was gisteren gedaan via kanalen als Twitter, Facebook en WhatsApp. Vanochtend lag het internet plat en het was opvallend traag toen het weer werkte. De staats-telecomtoezichthouder waarschuwde mensen tegen "onverantwoord gebruik van sociale media en telecommunicatiemiddelen". Volgens persbureau AP heeft de politie een aantal journalisten gearresteerd en ze gedwongen om de foto’s te wissen die ze hadden gemaakt van schermutselingen tussen de politie en inwoners van Harare.

Barricades

Het was één van de grootste acties in de laatste tien jaar. In de township Mufakose, ten westen van Harare, barricadeerden honderden jongeren wegen om mensen te beletten naar hun werk te gaan, vertellen getuigen aan persbureau Reuters. Daar zou een tiental mensen zijn gearresteerd.

De oproep tot de staking is gedaan door Ewan Mawarire, de leider van de #ThisFlag-protestbeweging, na gewelddadige botsingen maandag tussen chauffeurs van minibusjes en de politie.

In een aantal overheidsgebouwen werd vandaag wel gewerkt; in de enkele supermarkt die open was, waren weinig klanten.

De laatste tijd zijn er in Zimbabwe vaker stakingen. Gisteren legden onder meer doktoren, verplegend personeel en leraren het werk neer, omdat ze hun salaris van vorige maand nog niet hebben gekregen.

De economische situatie in Zimbabwe is bijzonder slecht en bovendien heeft het zuiden van het land te kampen met de gevolgen van een dramatische droogte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl