Derivatenstrop mkb deels vergoed
ING, ABN Amro, SNS en Van Lanschot trekken samen honderden miljoenen uit om mkb-bedrijven met rentederivaten te compenseren. Die hebben voor miljarden aan schade geleden.
De banken volgen hier mee de compensatieregeling die vandaag is gepresenteerd door een commissie in opdracht van minister Dijsselbloem van Financiën. De regeling wordt als een goede oplossing gezien voor kleine bedrijven, maar vaak ontoereikend voor middelgrote bedrijven.
Rabobank doet niet mee
Opvallend is dat de grootste verstrekker, Rabobank, vooralsnog niet meedoet aan de regeling. Die bank is goed voor 8000 van de in totaal 20.000 aan het mkb verstrekte rentederivaten. Ook Deutsche Bank, die 700 derivaten heeft verkocht, beraadt zich nog.
Minister Dijsselbloem en toezichthouder AFM roepen deze banken op om ook mee te doen met het akkoord.
ABN Amro reserveert een bedrag van 481 miljoen euro voor de regeling. ING zet 250 miljoen euro opzij. Na de Rabobank zijn zij de grootste verstrekkers van de producten. Van Lanschot en SNS reserveren veel kleinere bedragen.
Ondoorzichtig
Volgens de regeling worden alle bedrijven die een rentederivaat hebben afgesloten, gecompenseerd, ook als zij geen schade hebben geleden. Zij krijgen een vijfde van de betaalde rente op hun lening terug tot maximaal 100.000 euro. Daarnaast krijgen bedrijven tussentijdse renteopslagen terug die banken hebben gerekend.
Die opslagen worden als ondoorzichtig gezien omdat de ondernemers er juist vanuit gingen een vaste rente te betalen voor de looptijd van de lening. Ook krijgen mkb'ers aan wie veel te complexe producten zijn verkocht, een extra vergoeding. De totale vergoeding kan hiermee oplopen tot meer dan een miljoen per klant.
Rabobank zegt gedupeerde klanten wel te compenseren, maar vooralsnog niet mee te willen doen aan het akkoord. De bank is het er niet mee eens dat alle klanten met een rentederivaat een vergoeding krijgen, zelfs als ze er niets bij ingeschoten zijn. Daarnaast vindt de bank de manier waarop de schade wordt berekend niet juist.
Minister Dijsselbloem stelde eerder dit jaar de commissie aan om een einde te maken aan het slepende conflict. Hij deed dat nadat bemiddeling door de Autoriteit Financiële Markten, de AFM op niets was uitgelopen.
Alleen klanten die akkoord gaan met de regeling, krijgen de vergoeding volgens het akkoord. Ze kunnen dan geen rechtszaak meer voeren tegen hun bank. Bedrijven die niet meedoen, kunnen geen aanspraak maken op de vergoeding. Zij kunnen wel besluiten een juridische procedure te starten.
Banken kunnen alsnog rechtszaken verwachten
"Voor een grote groep van kleine ondernemers is dit een uitstekende oplossing", zegt Patrick van Gerwen, rentederivaatdeskundige van Cadension. Hij staat mkb'ers bij die gedupeerd zijn. "Maar voor klanten die heel grote rentederivaten hebben afgesloten, is deze compensatie niet voldoende. Die zullen mogelijk naar de rechter stappen voor een hogere vergoeding."
Volgens Van Gerwen maakt Rabobank geen goede sier door nog niet mee te doen aan de regeling. "Rabobank is veruit de grootste speler. Ze negeren een oplossing geïnitieerd door de minister. Ze plaatsen zich buiten de maatschappelijke oplossing."
Stichting Claim Participants, die een aantal bedrijven bijstaat, is tegen de regeling. "De tegemoetkoming van de betrokken banken moet ruimhartig zijn en wat hier wordt voorgesteld is dat absoluut niet”, zegt Bert Mouthaan van de claimstichting.