De Rots van Gibraltar, nu nog EU-gebied
NOS Nieuws

Brexit veroorzaakt onrust aan de randen van Verenigd Koninkrijk

De uitkomst van het referendum heeft oude claims op Brits territorium nieuw leven ingeblazen. De Britten kozen met 52 tegen 48 procent voor vertrek uit de EU. Bewoners van Schotland, Noord-Ierland en Gibraltar stemden juist voor blijven. Dat kan op termijn gevolgen hebben voor het bestuur van deze delen van het Verenigd Koninkrijk.

De Schotten kregen in 2014 al de vraag voorgelegd of ze bij het Verenigd Koninkrijk wilden blijven horen. Van een Brits uittreden uit de EU was toen nog geen sprake. 55 procent van de Schotten stemde toen voor voortzetting van het lidmaatschap van het koninkrijk.

Vandaag bleek dat de Schotten fundamenteel anders over het EU-lidmaatschap denken dan de gemiddelde Britse kiezer. Maar liefst 62 procent stemde voor Europa. De Schotse premier Nicola Sturgeon zei vanmorgen dat het onacceptabel is dat Schotland de EU tegen zijn wil moet verlaten. Ze noemde het zeer waarschijnlijk dat de Schotten opnieuw moeten beslissen of ze bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven horen.

Noord-Ierland

Ook in Noord-Ierland zijn er meer voor- dan tegenstanders van het EU-lidmaatschap. In het referendum van gisteren stemde 56 procent voor de voortzetting daarvan. De Ierse nationalisten van het katholieke Sinn Fein vinden dat de Noord-Ieren nu voor uittreding uit het Verenigd Koninkrijk kunnen kiezen en voor aansluiting bij de Republiek Ierland.

"De Britse regering heeft geen mandaat om ons te vertegenwoordigen bij de komende onderhandelingen met de EU", zei Sinn Fein-leider Martin McGuinness. De protestantse Noord-Ierse premier Arlene Foster wees het voorstel van Sinn Fein overigens meteen van de hand.

Gibraltar

Vooral voor de 30.000 bewoners van Gibraltar was de uitkomst van het referendum een bittere pil. Maar liefst 99 procent stemde voor het EU-lidmaatschap. Spanje vindt dat het schiereiland bij Spanje hoort. De bewoners zijn bang dat de Spaanse grenscontroles en andere pesterijen alleen maar toe zullen nemen als het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Garcia-Margallo zegt dat er door de uitkomst van het referendum een compleet nieuwe situatie is ontstaan. Hij wil dat Spanje en Groot-Brittannië Gibraltar samen gaan besturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl