Een vrouw verlaat het stembureau in een moskee in Kingston upon Hull
NOS Nieuws

Peiling: 52 procent Britten wil in EU blijven

De Britse kiezers hebben volgens een beperkte peiling in meerderheid gestemd voor voortzetting van het lidmaatschap van de Europese Unie. De cijfers zijn afkomstig van bureau YouGov dat in opdracht van het Britse Sky News een kleine groep kiezers ondervroeg. Volgens de opiniepeiler heeft 52 procent van de kiezers voor blijven gestemd en 48 procent voor een brexit.

De bevindingen van YouGov mogen nadrukkelijk niet gezien worden als een exitpoll. De cijfers zijn gebaseerd op de antwoorden van 5000 mensen die eerder al deelnamen aan een opiniepeiling van dit bureau, en die vandaag opnieuw zijn ondervraagd. Exitpolls zijn niet gehouden, vanwege het risico van een grote foutmarge.

Kort voor het sluiten van de stembureaus zei de leider van de eurosceptische partij UKIP, Nigel Farage, al tegen Sky News dat "het erop lijkt" dat het Blijf-kamp een kleine overwinning gaat boeken. Volgens een woordvoerder van de brexit-campagne is Farage verkeerd geciteerd.

De eerste aanwijzing dat de Britten in de EU willen blijven, hebben het Britse pond in waarde opgestuwd. Op de Aziatische markten klom de munt met een plus van ruim 1 procent naar 1,5009 dollar. Daarmee staat het pond voor het eerst sinds december 2015 boven de 1,50 dollar.

Drukte

De stembureaus hebben om 23.00 uur hun deuren gesloten; in Gibraltar gebeurde dat al een uur eerder; daar werd een opkomst vastgesteld van 83,5 procent.

Vanuit verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk werd gedurende de dag drukte gemeld op de stembureaus. In Schotland zou zelfs 70 tot 80 procent van de kiesgerechtigden zijn stem hebben uitgebracht bij het referendum.

De eerste uitslagen worden na 01.00 uur verwacht, het eindresultaat zou volgens de BBC 'rond het ontbijt' duidelijk moeten zijn. Volg ons liveblog voor het laatste nieuws en de meest recente uitslagen.

Conservatieve eenheid

Kort voordat het tellen van de stemmen begon, werd bekend dat 84 Conservatieve pro-brexit Lagerhuisleden zich achter premier Cameron, leider van het Blijf-kamp, hebben geschaard. In een brief in de Daily Telegraph zeggen de Leave-parlementariërs, onder wie ook de dissidente leden van het kabinet, dat Cameron een mandaat heeft om door te regeren na het referendum, ongeacht de uitslag.

De brexit-discussie heeft een forse scheuring in de Conservatieve Partij veroorzaakt, die ook door de regeringsploeg liep. Zo voerde minister van Justitie Michael Gove prominent campagne voor een Brits afscheid van Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl