Schotse premier Nicola Sturgeon bij het stembureau in Glasgow
NOS Nieuws

Hoge opkomst in Schotland, regen hindert kiezers

In Schotland kan de opkomst bij het Britse referendum over het EU-lidmaatschap oplopen tot 70 à 80 procent, heeft de Schotse hoofdwaarnemer van de stembusgang laten weten aan de BBC. Het is al de hele dag druk bij de stembureaus, aldus de toezichthouder.

Ze verwacht echter niet dat de opkomst even hoog wordt als bij het referendum over de Schotse onafhankelijkheid van twee jaar geleden. Toen kwam 85 procent van de Schotse kiesgerechtigden naar de stembus. De Schotten zijn overwegend van het Remain-kamp, en willen dus lid blijven van de EU.

Een campagnevoerder voor het Remain-kamp trotseert de regen in Londen

Waterloo Station

Elders in Groot-Brittannië dreigen onweer en hevige regenval kiezers te verhinderen om de stembureaus te bereiken. Zo heeft de regen in Londen het centrale Waterloo Station, goed voor 250.000 passagiers per dag, lamgelegd.

Er rijden veel minder metro's, en de stations stonden vanavond vol mensen die problemen hadden om thuis te komen en hun stem uit te brengen. Maar ook in Wales en Zuidoost-Engeland was het een groot deel van de dag noodweer.

De stembureaus sluiten om 23.00 uur Nederlandse tijd. Er komen geen officiële exitpolls, de eerste uitslagen worden vanaf 01.00 uur verwacht. Als het - zoals verwacht - een nek-aan-nekrace wordt tussen het Blijf- en het Vertrekkamp, kan de definitieve uitslag tot morgenochtend op zich laten wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl