Obama reageerde in het Witte Huis teleurgesteld
NOS Nieuws

Hoogste rechter VS blokkeert immigratieplan Obama

Het Amerikaanse federale hooggerechtshof heeft het immigratieplan van Obama geblokkeerd. De rechters zijn verdeeld over het plan om miljoenen illegale immigranten in aanmerking te laten komen voor een verblijfsvergunning. Vier rechters stemden voor en vier stemden tegen.

Obama presenteerde zijn plannen in november 2014. De Amerikaanse president wil dat illegale immigranten die vijf jaar in Amerika wonen en geen strafblad hebben, een werkvergunning kunnen krijgen. Hij presenteerde zijn plan buiten het Congres om, omdat de Republikeinen nooit akkoord zouden gaan.

Al vrij snel werden de plannen uitgesteld door uitspraken van Amerikaanse federale rechters. Zij oordeelden dat het hooggerechtshof zich er eerst over moet buigen. Omdat daar nu ook geen meerderheid is die zich achter het plan schaart, blijft de blokkade voorlopig in stand en kan Obama zijn plan niet meer uitvoeren in de periode die hem nog rest in het Witte Huis.

"Hartverscheurend"

De Amerikaanse president reageerde teleurgesteld en noemde de beslissing van het hooggerechtshof "hartverscheurend" voor miljoenen mensen. Ook zei hij dat de hervormingsplannen er vroeg of laat toch wel doorheen komen.

"Het zijn Amerikanen in elk opzicht, behalve op papier", zei Obama in het Witte Huis, doelend op de miljoenen immigranten die al jaren illegaal in Amerika wonen en daar vaak ook werken. Zo'n vier miljoen van hen zouden in aanmerking komen voor een werkvergunning als het plan van Obama wel was goedgekeurd door het hooggerechtshof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl