Migranten bedankten Obama in november 2014, nadat de president zijn plan uiteen had gezet.
NOS Nieuws

Hoogste rechter VS geeft immigratieplan Obama nieuwe kans

Het Amerikaanse federale hooggerechtshof gaat bepalen of het plan van president Obama om miljoenen immigranten te legaliseren, tóch uitgevoerd kan worden. De hoogste rechter moet vaststellen of Obama per decreet, dus buiten het Congres om, tot zo'n koerswijziging kan besluiten.

In november 2014 presenteerde de Amerikaanse president zijn besluit om illegale immigranten die vijf jaar in de VS wonen en geen strafblad hebben, een werkvergunning te geven.

Obama koos ervoor het Congres te passeren, omdat de Republikeinse meerderheid toch nooit akkoord zou gaan.

Uitstel

Maar federale rechters oordeelden al snel dat de plannen van Obama moesten worden uitgesteld, tot er een gerechtelijke uitspraak ligt over het presidentieel decreet. Texas en 25 andere door republikeinen gedomineerde staten hadden aangedrongen op het uitstel.

Het hooggerechtshof heeft de zaak nu op de rol gezet, en buigt zich er in april over. De uitspraak volgt in juni.

Als het Witte Huis in het gelijk wordt gesteld, kan Obama de legalisering van de migranten nog net in gang zetten voordat zijn termijn begin volgend jaar afloopt.

Vertrouwen

Zowel de tegenstanders als het Witte Huis zeggen blij te zijn met de beslissing van het hooggerechtshof om de zaak te beoordelen. Obama's kantoor liet weten er het grootste vertrouwen in te hebben dat het hof de president in het gelijk stelt.

Zo'n vier miljoen illegale immigranten zouden in aanmerking komen voor een werkvergunning, als de plannen van Obama worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl