NOS Nieuws

'Levenslust ontbrak in ogen Roma-kinderen, dat deed wat met me'

Roma-kinderen uitgebuit door criminelen

"Het was in 2014 toen ik voor het eerst twee zakkenrollende kinderen aantrof, die ik ook al herkende van beveiligingsbeelden", vertelt Dennis van het zakkenrollersteam in Amsterdam. "Er ging een lampje bij me branden: zou het fenomeen van uitgebuite Roma-kinderen ook in Nederland voorkomen?"

Dennis werkt undercover, dus zonder achternaam als hij zijn verhaal vertelt. "Het gedrag van een zakkenroller is altijd hetzelfde. Maar deze kinderen kan ik aan meer herkennen: de blik in hun ogen. Daar zit geen levenslust in. Dat deed wat met mij."

Grote groep

Dennis en zijn collega's merkten dat de groep steeds groter werd en dat kinderen regelmatig terugkwamen. "En dan valt het op, want een kind moet gewoon op school zitten en niet in de grote hoofdstad bezig met zakkenrollerij. Toen heb ik aan de bel getrokken."

Het speciale politieonderzoek begon een jaar geleden in Amsterdam. Sindsdien heeft de politie in Nederland vier criminele netwerken ontdekt die Roma-kinderen uitbuiten. De kinderen zijn actief op stations en evenementen door heel het land en worden aangestuurd door volwassenen.

Inmiddels is een aantal volwassen verdachten opgepakt. Dennis: "Dat vind ik geweldig. Dit was de reden dat ik actie ondernam. Juist deze mensen moeten worden opgepakt. De kinderen zijn het slachtoffer, geen verdachten. Zij hebben hulp nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl