NOS NieuwsAangepast

Verdachte Brussels bomalarm had alles verzonnen

De man die vanmorgen in Brussel werd opgepakt met iets wat op een bomgordel leek, heeft bekend dat hij alles zelf heeft verzonnen.

Vanmorgen om 05.30 uur belde de 26-jarige man met de politie. Hij zei dat hij ontvoerd was en dat hij met een auto naar de Nieuwstraat in Brussel werd gebracht. Hij beweerde dat hij een bomgordel met een ontstekingsmechanisme droeg die door een andere persoon op afstand zou worden bediend.

De politie ontruimde daarop de omgeving van de Nieuwstraat. De man werd gevonden en de Belgische explosievenopruimingsdienst stelde vast dat de 'bomgordel' gevuld was met zout en koekjes.

Historie

De man is een bekende van de Belgische justitie en inlichtingendiensten. Het Belgische OM zegt dat hij psychische problemen heeft.

Kort geleden heeft hij ook al tegen de politie gezegd dat hij werd aangespoord om zich bij IS in Syrië aan te sluiten. Een onderzoek daarnaar heeft niets opgeleverd.

De politie heeft na het incident met de bomgordel het huis van de moeder van de man doorzocht en vond daar bewijsmateriaal dat de man de bomgordel zelf heeft gemaakt. Daarop heeft de man bekend dat hij alles verzonnen heeft.

In een eerste verhoor had de man de auto waarmee hij ontvoerd zou zijn, omschreven. Tijdens de bekentenis gaf hij ook toe dat hij op straat willekeurig een nummerplaat had gekozen.

De bestuurder van die auto was al door de politie opgespoord en opgepakt. Toen bleek dat alles verzonnen was, is de bestuurder onmiddellijk vrijgelaten.

De Belgische krant Le Soir heeft foto's verspreid waarop de man te zien is met een gordel om zijn middel. Achteraf bleken daar dus geen explosieven in te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl