De Solar Impulse in Californië
NOS Nieuws

Zonnevliegtuig begint aan vlucht over Atlantische Oceaan

Het zonnevliegtuig Solar Impulse is begonnen aan een vlucht over de Atlantische Oceaan. De reis van 90 uur van New York naar Spanje moet op louter zonne-energie worden gemaakt.

Het vertrek stond eigenlijk gepland voor gisteren, maar toen was het weer niet goed genoeg. Omdat er vandaag opklaringen waren, kon piloot Piccard aan de reis beginnen. Rond 02.30 uur plaatselijke tijd steeg het vliegtuig op van Kennedy Airport.

Tijdens de reis doet Piccard korte dutjes. De vlucht wordt gevolgd vanuit het vluchtleidingscentrum in Monaco.

Etappes

De Solar Impulse steeg op 9 maart 2015 op in Abu Dhabi voor een wereldreis van 35.000 kilometer lang. De Atlantische oversteek is de vijftiende etappe van de reis. Eerder stak het vliegtuig succesvol de Stille Oceaan over in een recordvlucht van bijna vijf dagen.

De Solar Impulse heeft een spanwijdte 72 meter, iets breder dan een Boeing 747. Het blijft in de lucht dankzij 17.000 zonnecellen in de vleugels; 's nachts levert een accu stroom.

De landing zal waarschijnlijk plaatsvinden in de buurt van Sevilla, maar dat hangt af van het weer. Bij slecht weer kan ook worden uitgeweken naar elders in Spanje, of Frankrijk.

Solar Impulse begint zijn reis over de Atlantische Oceaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl