NOS Nieuws

Zonnevliegtuig veilig geland na recordoversteek van Stille Oceaan

Solar Impulse veilig geland op Hawaii

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is na vier dagen en 21 uur geland op het eiland Hawaï. De Zwitserse piloot André Borschberg zette het eenmansvliegtuig veilig aan de grond op een klein vliegveld bij Honolulu na de oversteek van de Stille Oceaan. Afgelopen maandag steeg hij op vanaf het Japanse vliegveld van Nagoya.

De piloot heeft met zijn vlucht het record voor de langste solovlucht ooit gebroken. Het oude record stond op naam van Steve Fosset, die in 2006 76 uur deed over de oversteek van Japan naar Hawaï. De Zwitser vloog de route, zoals verwacht, in iets minder dan 120 uur.

Duizenden zonnecellen

De Solar Impulse 2 is sinds 9 maart onderweg voor een reis rond de wereld in twaalf etappes. Het vliegtuig haalt zijn energie uit 17.000 zonnecellen die het 72 meter brede toestel in de lucht houden. De Solar kent een snelheid van maximaal honderd kilometer per uur.

Overdag vliegt het toestel op een hoogte van 28.000 voet om de zonnecellen op te laden. 's Nachts daalt het vliegtuig geleidelijk naar 10.000 voet om zoveel mogelijk energie te besparen. Het toestel is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden; het is niet gebouwd om regen, turbulentie en stevige wind te weerstaan.

Trots

Borschberg is niet de enige piloot van het zonnevliegtuig. Verschillende etappes worden gevlogen door zijn collega Bertrand Piccard, die trots is op wat Borschberg heeft bereikt. "Kan je je voorstellen dat een zonnevliegtuig langer kan vliegen dan een gewoon vliegtuig? Dit maakt wel duidelijk dat duurzame technologie het ogenschijnlijk onmogelijke kan bereiken."

Uitgeput is Boschberg niet na de dagenlange vlucht. "De steun van de buitenwereld heeft mij heel erg gemotiveerd. Dat is ook de reden dat ik niet helemaal op ben. Ik ben wel een beetje moe natuurlijk, maar niet heel erg."

Piloot blij met recordvlucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl