Virginia Raggi brengt haar stem uit bij de verkiezingen van de burgemeester van Rome

Eerste vrouwelijke burgemeester moet 'geruïneerd Rome' uit slop trekken

Met een ruime meerderheid werd ze gisteravond tot burgemeester van Rome gekozen: Virginia Raggi. Voor het eerst gaat een vrouw de Italiaanse hoofdstad besturen. Ondanks de overweldigende meerderheid zal ze het niet makkelijk krijgen, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ze treedt aan in een geruïneerde stad."

Corruptie, de enorme rotzooi in de buitenwijken en grote problemen met openbaar vervoer; het is een greep uit de problemen waar de stad mee kampt. "Dat komt allemaal op het bordje van Raggi, in een stad met een schuldenlast van 11 miljard euro. Ze is juriste, maar heeft geen enkele bestuurlijke ervaring. Ze gaat nog wat voor de kiezen krijgen de komende jaren."

Raggi heeft de burgers veel beloofd tijdens de campagne. Zo wil ze alle cijfers van de gemeente op internet zetten zodat het transparanter wordt. Ook wil ze de kerk aanpakken, door die voor het eerst belasting te laten betalen over alle gebouwen die ze in de stad heeft. "Nu komt het erop aan", zegt Zoutberg.

'Het wordt niet makkelijk voor de nieuwe Romeinse burgemeester'

"Het zijn nogal wat beloftes, maar haar voorganger Marino van de Democratische Partij van premier Renzi wilde dat ook allemaal. Hij kreeg te maken met het old boys network van de stad. Dezelfde krachten die corruptie in de stad in de hand werken. Tegen die stroom moet Raggi ingaan."

Volgens Zoutberg zien de burgers van Rome haar partij, de Vijfsterrenbeweging, als een tegengif voor de corruptie en de bende in de stad. "Nu moet de partij het gaan waarmaken en dat wordt een gigantische klus."

Ongetwijfeld zullen ze elkaar bij de partij van Renzi diep in de ogen kijken of de partij nog op de goede koers zit.

Correspondent Rop Zoutberg

Dat de Romeinen niet voor een kandidaat van de Democratische Partij van premier Renzi hebben gekozen, zal ook in de landelijke politiek gevolgen hebben, zegt Zoutberg. "Het tekent de opkomst van die beweging waar Raggi uit komt. Het beeld van Italië met op nummer één de partij van Renzi en daarna de partij van Berlusconi, Forza Italia, is allang verleden tijd. De anti-establishmentpartij M5S is op dit moment de tweede kracht van het land en kan rekenen op ruim 25 procent van de stemmen."

Die steun blijkt op meer plaatsen tijdens deze lokale verkiezingen. Renzi verloor niet alleen Rome; ook in Turijn won een vrouwelijke kandidate van de Vijfsterrenbeweging het van Piero Fassino, een veteraan van Renzi's partij.

"Ongetwijfeld zullen ze elkaar bij de partij van Renzi diep in de ogen kijken of de partij nog op de goede koers zit. Bedenk wel: in oktober moet er een belangrijk referendum over grondwetswijzigingen komen. Daar heeft Renzi zijn politieke lot aan verbonden. En deze verkiezingen zijn voor hem een slecht signaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl