Raggi op een persconferentie vannacht
NOS Nieuws

Grillo's kandidate nieuwe burgemeester Rome

Advocaat Virginia Raggi wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome. De kandidate van de Vijfsterrenbeweging (M5S) van komiek Beppe Grillo heeft bij de verkiezingen van zondag 67 procent van de stemmen gekregen. Dat betekent een ruime overwinning op haar opponent, Roberto Giachetti van de Democratische Partij van premier Renzi.

Een uur na het sluiten van de stembureaus, zondagavond om 23.00 uur, gaf hij zijn verlies al toe. Raggi zei dat de burgers van Rome hebben gewonnen en dat met de overwinning van de Vijfsterrenbeweging "een nieuw tijdperk begint".

Het was de tweede ronde. De eerste ronde begin juni won de 37-jarige Raggi ook al, maar toen haalde ze niet de benodigde meerderheid van 50 procent. Raggi heeft geen bestuurlijke ervaring. Het ambt van burgemeester in de Italiaanse hoofdstad was vacant na een corruptieschandaal vorig jaar.

Veel belangstelling van de media voor nieuwe burgemeester

"Veel Romeinen zien Raggi misschien wel als laatste hoop. De stad heeft een schuldenlast van 12 miljard euro", zegt correspondent Rop Zoutberg. De advocaat wil volgens hem werken aan transparantie. Zo zegt ze alle cijfers van de stad online te willen zetten en te willen hervormen.

De kandidatuur voor de Olympische Spelen kan Rome vergeten; Raggi heeft al eerder gezegd daar een streep door te halen. Premier Renzi ziet de spelen juist graag naar Rome komen.

Raggi heeft de overwinning op zak

Het verlies van Rome aan de kandidate van anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging is een gevoelig verlies voor Renzi. Een andere klap voor de premier is het verrassende verlies van Turijn. Ook daar won een kandidate van de Vijfsterrenbeweging. Piero Fassino, een veteraan van Renzi's partij, legde het af tegen de 31-jarige Chiara Appendino die met 55 procent van de stemmen werd gekozen.

In Milaan en Bologna levert de Democratische Partij van Renzi wel de nieuwe burgemeester. In de derde stad van het land, Napels, won een onafhankelijke kandidaat al in de eerste ronde. In totaal mochten zo'n 8,6 miljoen kiesgerechtigde Italianen in 126 plaatsen stemmen. De opkomst lag gemiddeld net boven de vijftig procent.

Renzi heeft altijd gezegd dat hij hoe dan ook wilde aanblijven, ongeacht de uitkomst van de lokale verkiezingen. Hij wil in oktober een referendum houden over constitutionele hervormingen, waarmee hij hoopt meer politieke stabiliteit te brengen in het land dat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog meer dan veertig kabinetten heeft gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl