NOS SportAangepast

IAAF-preses Coe: alleen wij bepalen wie meedoen

Sebastian Coe: terechte beslissing, maar triest voor de sport

"Dit is een duidelijk signaal naar alle sporters en de hele atletiekwereld." Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, stelt dat de Russische atletiek de zaken nog niet op orde heeft. "Er is vooruitgang geboekt, maar niet genoeg om Russische atleten tot de Spelen toe te laten."

Tegelijkertijd beseft Coe dat het ook een zwarte dag is. "Het is triest dat atleten moeten worden uitgesloten van een toernooi omdat systemen die hen moeten beschermen ze in de steek laten", zegt Coe tegen de NOS.

'IAAF bepaalt welke sporters meedoen'

Coe verwacht niet dat het IOC de beslissing van zijn atletiekfederatie terugdraait en de gehele Russische atletiekploeg alsnog toegang verschaft tot de Spelen. "Alleen de IAAF bepaalt welke sporters op internationaal niveau meedoen in onze sport. We werken natuurlijk nauw samen met het IOC", zegt de Engelse IAAF-voorzitter.

"Volgende week bezoek ik de olympische topontmoeting als vertegenwoordiger van mijn sport. Maar ik ga niet speculeren over wat het IOC daar gaat beslissen."

Barlag: duurt wel even voor de Russen terugkeren

Sylvia Barlag, Nederlandse bestuurslid van de IAAF, was helemaal niet verrast dat het bestuur van de internationale atletiekfederatie in Wenen besloot de uitsluiting van de Russische atletieksport te handhaven. Zij constateerde tevreden dat het een unaniem besluit was. "Unaniem is unaniem", zei ze over de saamhorigheid binnen het bestuur.

Volgens Barlag, die vorig jaar augustus werd herkozen in het bestuur van de internationale atletiekfederatie, heerste grote eensgezindheid onder de IAAF-bestuursleden over de te nemen maatregelen tegen Rusland. "Ik had wel wat meer gesputter verwacht", zei Barlag. "Dat is er ook wel geweest, maar de meeste vragen gingen over hoe het dan moest met de schone atleten."

Rotte cultuur

Barlag sprak van een zware slag voor de Russische atletiek, maar wel een slag die de Russen geheel aan zichzelf hebben te wijten. Het tempo waarin het land aanpassingen doorvoert op het gebied van dopingbestrijding ligt veel te laag, zo stelde ze.

Barlag: "Ze zijn voorlopig niet terug. Ik denk dat de Russen nog wel even bezig zijn om alles te doen wat ze moeten doen. Van de top naar beneden zitten er nog heel veel atleten en coaches in de ontkenningsmodus. De cultuur in de Russische atletiek is nog helemaal rot."

Dat de IAAF de deur naar Rio op een kier heeft gelaten voor enkele Russische atleten, vindt Barlag een prima oplossing. "Er is niet geprobeerd de schorsing terug te draaien, maar vooral gevraagd of er nog een kier was voor schone atleten. Die is er. Om hoeveel atleten dat gaat, weet ik niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl