Sebastian Coe geeft in Wenen uitleg over de handhaving van de Russische ban
NOS Sport

Schone Russische sporters hebben nog vluchtroute naar Rio

Ondanks de verlengde schorsing van de Russische atletiekbond is er nog hoop voor Russische atleten die naar de Olympische Spelen in Rio willen. De IAAF-commissie die de hervormingen van de Russen op het gebied van dopingbestrijding nauwgezet volgde, heeft het bestuur van de IAAF geadviseerd naar individuele gevallen te kijken.

De commissie vindt dat atleten die overtuigend kunnen aantonen dat ze niet onder het oude Russische dopingregime vielen, buiten Rusland verbleven en aan scherpe dopingcontroles hebben meegewerkt de mogelijkheid moeten krijgen een verzoek in te dienen om aan internationale wedstrijden deel te nemen. Volgens commissievoorzitter Rune Andersen gaat het hierbij maar om een paar atleten.

Niet onder Russische vlag

De Russische atleten die clementie krijgen, zouden dan niet onder de vlag van Rusland in Rio mogen uitkomen, maar als neutrale atleet, onder de vlag van het IOC, op het olympisch podium hun opwachting kunnen maken.

Voor polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva zou dat de redding kunnen zijn. De tweevoudig olympisch kampioene en zevenvoudig wereldkampioene is de afgelopen jaren heel veel bij internationale wedstrijden gecontroleerd, verbleef buiten Rusland en is nooit betrapt.

Klokkenluidster Stepanova

Ook klokkenluidster Joelia Stepanova moet, volgens de onderzoekscommissie, gerehabiliteerd worden. Ze filmde in het geheim Russische atleten, coaches en officials die spotten met de dopingreglementen en stelde de beelden beschikbaar in het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl