NOS Nieuws

Belastingaanpak EU weer gestrand

De eerste stap van de Europese Unie naar een gezamenlijk beleid tegen belastingontduiking is opnieuw gestrand. De ministers van Financiën van de lidstaten zijn het in Luxemburg niet eens geworden over een richtlijn tegen belastingshoppen van internationale bedrijven. Vooral België ligt dwars.

Grote bedrijven ontwijken nu belastingen door handig gebruik te maken van de verschillende regels van de lidstaten.

In de richtlijn is een aantal aanbevelingen van de OESO overgenomen. Er staan onder meer afspraken in over het beperken van renteaftrek en het belasten van dochterbedrijven.

Veto

Het plan van de commissie is goedgekeurd door het Europese Parlement, maar de lidstaten hebben allemaal vetorecht. België heeft moeite met het beperken van de renteaftrek. In mei liep een eerdere poging om tot afspraken te komen stuk.

Ook afspraken over een Europees depositogarantiestelsel voor banken zijn uitgesteld.

Minister Dijsselbloem heeft de ministers tot maandagnacht gegeven om alsnog in te stemmen met de richtlijn tegen belastingshoppen.

Nederland

Nederland heeft de aanpak tot speerpunt van zijn EU- voorzitterschap gemaakt, ook al heeft Nederland zelf geen goede reputatie op dit gebied. Zo noemde ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib Nederland vorige maand nog 'kampioen belastingontwijking', omdat geen een ander EU land zoveel mogelijkheden in de wet biedt voor ontwijking.

De regering gaf in een Kamerbrief afgelopen week toe dat Nederland in het verleden binnen de EU "wellicht in bepaalde gevallen van dwarsliggen kon worden beticht", naar aanleiding van een publicatie hierover in het Financieele Dagblad.

Maar het kabinet benadrukt dat het juist onder het Nederlandse voorzitterschap probeert afspraken over belastingontwijking rond te krijgen en recent zelf al maatregelen heeft genomen om ontwijking tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl