NOS Nieuws

'Belastingadviseurs hebben te veel invloed op politiek'

Ontwikkelingshulporganisatie Oxfam Novib hekelt de belangenverstrengeling tussen belastingadviseurs, de academische wereld en de politiek. Volgens de organisatie hebben ze op z'n minst een flinke vinger in de pap bij het maken van beleid.

De organisatie zegt dat Nederland nog altijd kampioen belastingontwijking is. Arme landen lopen miljarden mis, omdat multinationals onder meer via Nederland belastingen ontwijken.

Dubbele petten

Er verandert weinig, mede door invloed van belastingadviseurs, denkt Oxfam Novib. Adviseurs hebben soms dubbele petten op. Zo zijn 40 van de 289 partners van grote belastingadvieskantoren verbonden aan een of meerdere universiteiten, heeft de organisatie onderzocht.

In de politiek probeert de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs voor en achter de schermen de belastingwetgeving te beïnvloeden, zegt Oxfam Novib. Ook wijst de organisatie op belastingwerkgroepen van de VVD en D66. In die werkgroepen zijn belastingadviseurs van grote kantoren de voorzitters.

Eervol

"Het is bijna eervol om zo veel invloed toegedicht te krijgen", zegt Maurice de Kleer van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. "Wij leveren onze expertise en ervaring, dat zien we als onze maatschappelijke bijdrage. Dat doen we meer dan 25 jaar in volledige transparantie."

Hij wijst erop dat alle adviesstukken openbaar zijn.

Oxfam Novib wil van de overheid weten in hoeverre de adviezen van de orde worden meegenomen in de wetgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl