NOS Nieuws

Stakingen piloten in Europa gaan door

De stakingen van piloten in verschillende Europese landen gaan ook vandaag nog door. Sinds afgelopen weekend hebben piloten van Air France en het Scandinavische SAS het werk neergelegd. Piloten van EasyJet gaan morgen in staking.

Volgens Schiphol hebben de stakingen van vandaag nauwelijks gevolgen. "De impact van de staking bij Air France is beperkt. De twee vluchten van SAS die vanaf Schiphol zouden vertrekken, zijn geannuleerd", aldus een woordvoerder van de luchthaven. Het is nog niet duidelijk wat de impact zal zijn van de staking van EasyJet morgen.

Vluchten KLM niet naar Air France

Piloten van Air France zijn ontevreden over bezuinigingen en lagere salarissen. Veel onrust ontstond in Nederland door de wens van de Franse piloten om langeafstandsvluchten van KLM over te hevelen naar Frankrijk. Meer lange vluchten zou hen meer loon opleveren omdat ze, anders dan de KLM-piloten, deels per vlieguur worden betaald.

Topman Alexandre de Juniac van moederbedrijf Air France-KLM verzekerde zaterdag in het NOS Journaal dat dit niet gaat gebeuren. "Er zijn nooit vluchten overgenomen. En dat gaat ook niet gebeuren."

Afgelopen weekend bleef ongeveer een kwart van de vluchten van Air France aan de grond. In Nederland bleef de overlast beperkt omdat veel mensen werden overgeboekt naar vluchten van KLM. De actie van de Franse piloten duurt tot en met morgen.

SAS en EasyJet

Zweedse piloten van het Scandinavische SAS zijn sinds vrijdagavond aan het staken uit onvrede over het salaris en arbeidsomstandigheden. 50.000 passagiers zijn dit weekend getroffen, volgens een woordvoerder. En vandaag komen daar nog eens 27.000 bij. Het is nog niet duidelijk tot wanneer de Zweedse piloten het werk neerleggen. SAS vliegt dagelijks twee tot drie keer op Amsterdam.

Nederlandse piloten van EasyJet leggen morgen het werk neer van 06.00 uur tot 14.00 uur. Ze vinden dat ze te veel uren moeten vliegen tegen een te laag loon. Ook zijn de doorbetaling bij ziekte en de pensioenbijdrage niet goed geregeld, vinden de Nederlandse piloten.

Easyjet verwacht desalniettemin het normale vliegschema van 23 vluchten dat vertrekt vanaf Schiphol gewoon aan te kunnen aanhouden morgen. "Niet alle vluchten vanaf Schiphol hebben een Nederlandse crew", verklaart een woordvoerder.

Daarbij probeert EasyJet te "spelen met het vliegschema dat er al ligt. Er is buitenlandse crew aanwezig op Schiphol. Die proberen we meer in te zetten." Wel raadt de luchtvaartmaatschappij aan de website goed in de gaten te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl