FIFA-voorzitter Gianni Infantino tijdens een bijeenkomst in Moskou begin deze maand ter voorbereiding op het WK 2018
NOS Voetbal

FIFA-tapes brengen Infantino verder in het nauw

Gianni Infantino lag al flink onder vuur. De publicatie van de geluidsopnames van de bestuursvergadering van 12 mei in Mexico, zondagavond in de Zwitserse krant Tagesanzeiger, brengt de kersverse FIFA-voorzitter verder in het nauw.

Het meest opvallend aan de opname is een monoloog van Infantino, waarin hij van leer trekt omdat hij het salaris van 1,7 miljoen euro dat hij kreeg aangeboden door de salariscommissie, te laag vindt.

"Ik heb het aanbod niet geaccepteerd, omdat het beledigend was. Mijn voorganger heeft vorig jaar 3,6 miljoen verdiend. Het aanbod voor mij was minder dan de helft daarvan", zo is te horen uit de mond van Infantino.

Uit de opnames wordt duidelijk dat het bestuur onder aanvoering van Infantino daarna allerlei plannen bespreekt om van Dominico Scala, de voorzitter van de salariscommissie en het geweten van FIFA, af te komen.

Statutenwijziging

Uiteindelijk weet Infantino op 13 mei een statutenwijziging door het FIFA-congres te loodsen, zonder dit tijdig en helder aan te kondigen. Door die statutenwijziging kan het bestuur alle leden van controle-commissies, onder wie Scala, per direct ontslaan. Scala stapte de dag na het congres zelf op om ontslag voor te zijn en een statement te maken.

Hiermee wordt de grond onder de machtscontrole bij FIFA weggehaald. Dat is de visie van de FIFA-hervormer Mark Pieth, die eerder al zijn bedenkingen ten aanzien van de nieuwe FIFA-voorzitter kenbaar maakte bij de NOS.

De publicatie van de opnames is extra saillant, omdat recent ook e-mails uitlekten via de Frankfurter Allgemeine Zeitung en Tagesanzeiger, waaruit bleek dat Infantino opdracht had gegeven om de geluidsopnames van de vergadering te wissen.

Het enige FIFA-bestuurslid dat in opstand kwam tegen de plannen om van Scala af te komen, zo blijkt uit de opnamen, was de Engelsman David Gill. Op de geluidsopname is te horen dat Gill zegt: "Ik kan niet geloven dat we zo'n ongelooflijke situatie creëren."

De bewuste geluidsopnames die door de Tagesanzeiger zijn gepubliceerd, zijn te beluisteren via de onderstaande link:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl