De piloten van AirFrance demonstreerden vorig jaar september al bij het Franse parlement.
NOS Nieuws

Kwart Air France-piloten gaat staken

Een kwart van de Air France-piloten gaat morgen staken. Dat betekent dat zo'n 10 tot 25 procent van de vluchten uitvalt, heeft Air France gemeld op een persconferentie. De Fransen benadrukken dat de staking geen directe gevolgen zal hebben voor vluchten van zustermaatschappij KLM.

Air France verwacht dat ongeveer 10 procent van de binnenlandse vluchten en lange afstandsvluchten uitvalt. Vluchten naar Hong Kong, Osaka en Tokio zijn nu al geschrapt. Op de middellange afstanden valt naar verwachting een kwart van de vluchten uit.

Air France-topman Frederic Gagey raamt de kosten van de staking op zo'n 5 miljoen euro per dag. De piloten zijn van plan om vier dagen het werk neer te leggen.

Destructief

Eerder deze week noemde KLM-topman Pieter Elbers de staking "destructief." KLM heeft een aparte winst- en verliesrekening en zal niet opdraaien voor de kosten. Maar Elbers verwacht wel reputatieschade voor KLM, net nu het concern volgens hem weer aan de beterende hand is.

De Franse piloten staken omdat ze niet akkoord gaan met bezuinigingen en lagere salarissen. De piloten zouden ook hebben voorgesteld om vluchten van KLM op Schiphol over te hevelen naar Air France. Daarmee bereikt het arbeidsconflict ook de politiek. De Nederlandse regering is aandeelhouder van KLM en tegen het overhevelen van werk van Amsterdam naar Parijs. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft gisteren contact gehad met zijn Franse collega en die is volgens Dijsselbloem ook tegen overheveling van werk naar Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl