NOS NieuwsAangepast

Dijksma: Air France moet geen afbreuk doen aan Nederlandse belangen

Staatssecretaris Dijksma vindt dat de groei van Air France KLM niet ten koste mag gaan van de bestemmingen van KLM op Schiphol. Ze heeft dat aan haar Franse collega laten weten. Er is steeds meer onrust rond het bedrijf, onder meer naar aanleiding van de berichten dat wordt bekeken of er vluchten van Amsterdam naar Frankrijk worden overgeheveld. Dat laatste zou de financiële situatie van de Franse tak kunnen verbeteren.

Dijksma vindt dat Air France-KLM "geen beloftes mag doen die afbreuk doen aan de belangen van Nederland en de KLM". Volgens de staatssecretaris is het een "verkeerd signaal" om tegemoet te komen aan de eisen van de Franse piloten zonder dat daar een bijdrage van hen tegenover staat.

Ook Dijsselbloem

Dijksma vindt de staking die zaterdag bij Air France begint heel slecht voor het bedrijf. Ze benadrukt dat het voor een gezonde toekomst echt noodzakelijk is dat de onderneming flink snijdt in de kosten. "Dat geldt zowel voor Air France als voor KLM."

Ook minister Dijsselbloem heeft contact gehad met zijn Franse collega om de ongerustheid van het kabinet over te brengen.

Banen in Nederland

De Tweede Kamer riep het kabinet vandaag op maximale druk uit te oefenen op Frankrijk om de Nederlandse banen bij KLM te behouden.

De directie van de luchtvaartmaatschappij heeft de berichten over het verplaatsen van werkgelegenheid tot nu toe tegengesproken. En ook de vakbond voor het cabinepersoneel zegt van KLM te hebben gehoord dat er naar oplossingen wordt gezocht zonder overplaatsing van werk.

Vanmiddag werd bekend dat de moeizame onderhandelingen tussen de bonden en het Franse personeel zijn stukgelopen. Dat betekent dat de aangekondigde staking doorgaat. Air France verwacht dat de piloten zaterdag voor het eerst het werk neerleggen. Vrijdag is de opening van het EK voetbal.

Terugduwen

De Tweede Kamer is er niet gerust op. PvdA-Kamerlid Monasch zegt dat het niet zo kan zijn dat KLM wel bezuinigt en de Fransen er zo mee wegkomen. "Ik heb het nog niet eerder zo meegemaakt".

VVD-Kamerlid Elias vindt dat het kabinet op de achtergrond moet terugduwen in Parijs. "Het is van groot belang dat het kabinet laat weten dat het de belangen van de KLM in de gaten houdt."

Politieke gewicht

Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt gebruikt Frankrijk zijn "volle politieke gewicht" om in te grijpen en moet Nederland dat ook doen. "Anders delft de KLM het onderspit." Hij vindt dat de coalitie de zaak tot nu toe te veel op zijn beloop heeft gelaten.

De Tweede Kamer wil een debat over de situatie bij Air France-KLM. Steun voor een spoeddebat vanavond was er niet. De overheid is nog altijd aandeelhouder van KLM. De staat heeft 5,9 procent van de aandelen in handen. De Franse staat bezit 17,6 procent van de aandelen Air France-KLM.

EK voetbal

De Franse gezagvoerders zijn van plan om vanaf zaterdag vier dagen in staking te gaan. Ze zijn het oneens met aangekondigde bezuinigingen en het feit dat ze mogelijk een deel van hun salaris moeten inleveren. De staking staat gepland tijdens het EK voetbal in Frankrijk.

Kamerleden over Air France-KLM

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl