Toestellen van Air France op luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs
NOS Nieuws

Air France-piloten zetten staking door

De onderhandelingen tussen Air France en de Franse pilotenvakbond SNPL zijn vannacht op niets uitgelopen. Dat betekent dat de aangekondigde staking van de piloten doorgaat.

Er zijn geen toezeggingen gedaan aan de Franse piloten om werk van KLM over te hevelen naar Air France. Er zijn bij de fusie tussen KLM en Air France afspraken gemaakt over de verdeling van werk. De Franse maatschappij wil nu niet van dat protocol afwijken.

Dat kan echter nog gebeuren als de nieuwe topman van Air France, Jean-Marc Janaillac, op 4 juli begint. Het is volgens de directie een legitieme vraag om de verhouding tussen Air France en KLM tegen het licht te houden.

Vluchten

Air France verwacht dat de piloten zaterdag voor het eerst het werk neerleggen. Vrijdag begint in Frankrijk het EK voetbal. Niet alle vluchten van de maatschappij worden door de staking geraakt. Air France denkt dat 70 tot 80 procent van de vluchten volgens schema zal vertrekken, omdat een kwart van de piloten zich heeft aangemeld om actie te voeren. Voor reizigers is er een speciale website in het leven geroepen.

Productiecapaciteit

De luchtvaartmaatschappij hoopt de komende dagen opnieuw om de tafel te kunnen met de piloten. Die constateren dat KLM meer werk krijgt omdat het harder groeit. Dat vinden ze niet eerlijk. Bovendien zijn ze het niet eens met het loonoffer van 2 procent dat ze moeten brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl